Grecia va folosi veniturile din turism pentru a subvenţiona în continuare facturile la electricitate

Grecia intenţionează să utilizeze profiturile peste aşteptări generate în acest an de sectorul turismului, cea mai importantă sursă de venituri pentru Grecia, pentru a putea subvenţiona în continuare facturile la electricitate, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Executivului de la Atena, Giannis Oikonomou, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, în acest an veniturile din sectorul turismului ar urma să depăşească performanţele record înregistrate în anul 2019, fiind prognozate să treacă de 18,2 miliarde de euro.

Aceste venituri ar urma să ajute Grecia să finanţeze o parte din subvenţiile pe care le-a oferit gospodăriilor şi firmelor începând încă din 2021, în ideea de a reduce povara creată de explozia preţurilor la energie apărută după ce Rusia a redus livrările de gaze spre Europa.

O parte importantă a gospodăriilor din Grecia utilizează energia electrică în locul de păcură pentru a-şi încălzi locuinţele în timpul lunilor de iarnă, iar creşterea preţurilor în ultimele luni a creat dificultăţi pentru gospodăriile din Grecia.

„Există un spaţiu fiscal suplimentar graţie unei execuţii bugetare bune şi a creşterii solide, în pofida crizei energetice. Desigur, performanţele impresionante înregistrate de sectorul turismului au ajutat şi ele în mod semnificativ”, a spus Giannis Oikonomou.

Anterior, ministrul elen al Finanţelor, Christos Staikouras a spus şi el că autorităţile de la Atena vor cheltui peste 10 miliarde de euro, faţă de ţinta iniţială de 8,5 miliarde de euro, pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor la gaze şi electricitate în acest an. Cu toate acestea, Staikouras a tras un semnal de alarmă cu privire la riscul ca cheltuielile suplimentare să submineze ţintele fiscale ale Greciei, inclusiv cu privire la un deficit bugetar primar de 2% din PIB în acest an. „Ar trebui să fim foarte atenţi cu privire la atingerea ţintelor fiscale pentru că pieţele financiare iau în serios aceste ţinte”, a spus Christos Staikouras pentru un post de radio.

Pe lângă subvenţii, Grecia a introdus un plafon asupra plăţilor către producătorii de electricitate, care să reflecte costurile lor reale de producţie, ceea ce a împiedicat practic încărcarea facturilor la electricitate, iar sumele strânse de această schemă sunt direcţionate spre finanţarea subvenţiilor.

Potrivit unui document consultat de Reuters, miniştrii europeni ai Energiei urmează să discute luni opţiunile pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie, inclusiv plafonarea preţului gazelor şi linii de credit în regim de urgenţă pentru participanţii de pe piaţa energetică.

Turismul este responsabil pentru 20% din Produsul Intern Brut al Greciei şi totodată pentru unul din cinci locuri de muncă. În 2019, Grecia a înregistrat un număr record de 32 de milioane de vizitatori, care au generat venituri de aproximativ 18 miliarde de euro. 2020 a fost cel mai slab an din istorie, în condiţiile în care pandemia de COVID a paralizat călătoriile la nivel global, însă între timp sectorul şi-a revenit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...