Guvernul ar putea tăia din sporurile bugetarilor. Cîțu: S-a spus că președintele are cel mai mare salariu. Nu mai este așa

Premierul Florin Cîțu anunță că Guvernul pe care îl conduce analizează, în vederea elaborării proiectului de buget pentru 2021, situația sporurilor acordate în sistemul public pentru a vedea care dintre ele se justifică.

Florin Cîțu a mai spus că intenționează să modifice Legea salarizării pentru a elimina inechitățile din sistemul public.

„Ne uităm la toate sporurile în sectorul public pentru bugetul din 2021 să vedem care dintre ele se justifică sau nu şi ne uităm la tot sistemul de salarizare. În acelaşi timp, pentru 2021, vom veni cu o lege a salarizării care să elimine din inechităţi. Aşa cum a fost făcută, Legea salarizării în 2017 promitea acest lucru. După aceea, au apărut tot felul de excepţii şi, de fapt, tineţi minte, primul lucru care s-a spus a fost că preşedintele României are cel mai mare salariu şi (…) nu mai este aşa. Au apărut tot felul de excepţii şi trebuie corectate”, a afirmat Cîţu, la Radio Guerrilla, întrebat despre sporurile de 30% acordate angajaţilor din Prefecturi în contextul epidemiei de COVID-19.

Potrivit prim-ministrului, atât Legea salarizării, cât şi Legea pensiilor vor fi amendate anul acesta.

 „Vor fi modificate pentru a ţine cont de câteva principii: Legea pensiilor de principiul contributivităţii, Legea salarizării de câteva principii clare pentru a elimina aceste inechităţi din sistemul public”, a explicat Florin Cîţu.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat la Digi24 că cea mai mare pensie încasată în România depășește 78.000 de lei, însă contribuțiile ar acoperi o pensie de puțin peste 5.000 de lei. Turcan susține că este vorba de o pensie de serviciu și a mai spus că nu poate să doarmă noaptea gândindu-se că sunt români care iau astfel de pensii și alții care trebuie să se descurce cu 800 de lei pe zi.

2 COMENTARII

  1. O disproporție de 60% între salariile bugetarilor și cele din privat, cea mai mare de la nivelul UE – unde raportul mediu este 16% -, iar lefurile din sectorul public reprezintă aproximativ 10% din PIB, înghețarea salariilor bugetarilor nu este suficientă. Este clar nevoie de un audit care să evidențieze pe „cei care stau la stat și nici măcar nu vin la locul de muncă”, precum și de disponibilizarea tuturor celor angajați pe nepotisme care „plimbă hârtii și freacă menta”. Legea salarizării trebuie sa dezvolte numeroase principii clare pentru a elimina aceste inechități din sistemul public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...