Guvernul din umbră al României din Italia

O serie de oameni politici și afaceriști condamnați în România au reușit să scape de închisoare după ce au fugit în Italia.

De ce fug majoritatea condamnaților români în Italia? ”Pentru simplul motiv că legislația din Italia este diferită de cea din România, iar cei care au o condamnare sub patru ani nu execută pedeapsa cu închisoarea”, a precizat Ana Birchall, fost ministru al Justiției. 

Tot Ana Birchall a explicat faptul că într-un caz cu pedeapsă mai mare de patru ani, în cazul în care condamnatul va cere și va primi ispășirea condamnării în Italia, ar putea executa doar o perioadă de patru ani, iar restul la domiciliu sau în libertate. Ca atare, în Italia s-au refugiat o mulțime de vedete din rândul politicienilor, afaceriștilor sau chiar din serviciile secrete. Lista acestora este destul de lungă, dar în topul VIP-urilor se află următorii: 

– Darius Vâlcov, fost ministru de Finanțe și primar al municipiului Slatina, a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare în dosarul Tablourilor pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, în formă continuată. 

-Alina Bica, fosta șefă a DIICOT- condamnată la 4 ani închisoare cu executare pentru infracțiunea de favorizare a infractorului.

– Fostul baron PSD de Neamț și totodată președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, condamnat în martie 2023 la șase ani și opt luni de închisoare cu executare într-un dosar de corupție.

– Omul de afaceri Dragoș Săvulescu-condamnat la 5 ani și 6 luni închisoare în dosarul retrocedării plajelor din Mamaia.

– Marian Zlotea, fost europarlamentar PDL și fost șef al ANSVSA, condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare pentru trafic de influenţă în formă continuată, luare de mită -cazul Selgros, instigare la luare de mită în formă continuată și constituire a unui grup infracţional organizat.

– Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir-condamnat la 3 ani și 10 luni închisoare, pentru trafic de influență, spălare de bani și fals în înscrisuri.

-Fostul asociat și prieten al lui Radu Mazăre, Sorin Strutinsky, condamnat în România la pedeapsa închisorii de 10 ani și 8 luni pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată și spălare a banilor în formă continuată”.

-Mario Iorgulescu, fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal-Gino Iorgulescu-condamnat la 15 ani și 8 luni de închisoare pentru omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe, după ce în aprilie 2021 fusese condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare, într-un alt dosar, în care era acuzat de complicitate la sechestrarea unui bărbat.

Sunt doar câteva dintre ”vedetele” condamnate în România care s-au refugiat în Italia. Dar, numărul acestor VIP-uri românești din Italia ar fi crescut în aceste zile cu încă unul dacă nu eșua relocarea. Potrivit informațiilor apărute recent, este vorba despre fostul director al Spitalului Malaxa, Florin Secureanu, condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare pentru că ar fi făcut plăţi nelegale din fondurile unităţii sanitare către mai multe societăţi comerciale. Însă, presa din ultimele zile mai anunță că trupa de ”vedete” condamnate în România dar refugiate în Italia s-ar mări cu un nume cu greutate-Gruia Stoica, care ar urma să fie condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală și spălare de bani.

Practic, acum când PSD, PNL și UDMR se ceartă pentru ciolanul guvernării după rotativa de la sfârșitul lunii mai, președintele Klaus Iohannis ar putea recurge și la rezerva de cadre refugiată în Italia pentru a încropi un ”guvern al meu”. Astfel, cam așa ar putea arăta un guvern al VIP-urilor de la noi relocate sau care ar dori să ajungă în Italia:

Darius Vâlcov-ministrul Finanțelor

Alina Bica-ministrul Justiției

Ionel Arsene-ministrul Dezvoltării

Sorin Strutinsky-ministrul Mediului sau Turismului

Daniel Dragomir- ministrul de Interne

Marian Zlotea-ministrul Agriculturii

Dragoș Săvulescu-ministrul Culturii

Mario Iorgulescu- ministrul Sportului

Florin Secureanu –ministrul Sănătății

Gruia Stoica-ministrul Transporturilor

Deocamdată cabinetului român din Italia îi cam lipsește un premier cu ”ștaif” cum ar fi Dragnea, Bădălău, Videanu sau Udrea, însă cu siguranță Darius Vâlcov poate ține oricând locul unui prim ministru că doar nu degeaba Traian Băsescu a vrut să-l facă ginere! Și când te gândești că unele dintre ”vedetele” de mai sus au jurat să respecte Constituţia şi legile ţării, adică ”Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României;Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor. Aşa să mă ajute Dumnezeu.” Numai că, deocamdată, au fost ajutați de Dumnezeu să se refugieze în Italia.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...