Guvernul plafonează prețul pentru lemnele de foc și anunță o donație pentru Republica Moldova

Guvernul a decis în ședința de astăzi plafonarea prețului pentru un metru cub de lemn de foc la 400 de lei, măsură anunțată în urmă cu câteva săptămâni. De asemenea, s-a aprobat și o donație de lemn de foc pentru Republica Moldova, o cantitate totală de 130.000 de metri cubi.

„Astăzi Guvernul va adopta decizia de plafonare a preţurilor la lemnele de foc. Este o decizie aşteptată de peste trei milioane de oameni. De fapt, sunt trei milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc”, a afirmat premierul, la începutul şedinţei Cabinetului.

„În acest sens, vom decide ca preţul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 lei pe metrul cub, la 1.500 lei pe tonă la brichetele de lemn şi la 2.000 lei la peleţi. Preţurile includ TVA. Este o măsură pe care am discutat-o, o aprobăm astăzi în Guvern, astfel încât să avem un sistem de măsuri care să sprijine pe toţi românii să treacă cu bine iarna care vine”, a adăugat prim-ministrul.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a subliniat că este nevoie de această măsură de protecţie pentru cetăţeni, la fel ca în cazul energiei electrice şi gazelor naturale.

„Pe piaţa lemnului de foc, în urma evoluţiilor din piaţa internaţională, se văd, se resimt efectele creşterilor de preţ, motiv pentru care, la fel ca la energia electrică şi la fel ca la gazele naturale, este nevoie de o măsură de protecţie pentru cetăţeni. Ceea ce propunem astăzi este o plafonare a preţului la lemnul de foc şi derivatele din lemnul de foc, respectiv pentru două produse care se folosesc pentru încălzirea locuinţelor”, a explicat ministrul.

Ajutor pentru Republica Moldova

Guvernul a aprobat și un ajutor pentru Republica Moldova constând într-o cantitate de 130.000 de metri cubi de lemne de foc.

„Ţinând cont de situaţia în care se găseşte Republica Moldova în ceea ce priveşte asigurarea resurselor energetice şi în deplină solidaritate cu cetăţenii din Republica Moldova, astăzi aprobăm un ajutor de lemne de foc în cantitate de 130.000 de metri cubi”, a precizat prim-ministrul.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a explicat că acest sprijin va fi acordat prin Regia Naţională Romsilva.

„În urma discuţiilor care au avut loc cu ocazia vizitei doamnei preşedinte al Republicii Moldova, s-a discutat această nevoie a Republicii Moldova de a fi susţinută, sprijinită pentru asigurarea lemnului de foc şi în ţara vecină. Putem prin Regia Naţională Romsilva să acordăm acest sprijin, motiv pentru care am prezentat acest memorandum pentru şedinţa de astăzi a Guvernului”, a menţionat Tanczos Barna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...