Guvernul preocupat de indemnizațiile și numirea membrilor Consiliului de Administrație – EximBank

Publicat: 05 oct. 2023, 13:02, de Teodora Dinu, în ECONOMIE , ? cititori
Guvernul preocupat de indemnizațiile și numirea membrilor Consiliului de Administrație - EximBank

Indemnizațiile membrilor Consiliului de Administrație al Eximbank, dar și procedura de numire a acestora se clarifică astăzi în ședința de Guvern.

Astfel, în plină criză bugetară, guvernații rotunjesc indemnizațiile membrilor consiliilor de administrație. Hotărârea privind procedura de selecție, remunerarea președintelui executiv, a vicepreședinților executivi și a administratorilor neexecutivi ai Consiliului de Administrație al Eximbank, alias Exim Banca Românească S.A, se discută astăzi în Guvern

În prezent, un administrator din Eximbank încasează anual circa 150.000 de lei.  De asemenea, consiliul de administrație s-a întrunit de 30 de ori anul trecut, conform raportului publicat de Eximbank. Asta înseamnă că un membru în consiliul de administrație a încasat anul trecut circa 5.000 lei (peste 1.000 euro) pe ședință.

Conform actului normativ de pe masa Guvernului, membrii Consiliului de administrație vor fi remunerați raportat la veniturile funcțiilor de director general din sistemul bancar.

Nu știm la cât se va ridica un astfel de venit, dar cu siguranță va fi mai mare decât acum. Salariul aferent unui post de director general într-o bancă poate începe de la 10.000 Euro pe lună și ajunge la sume astronomice. De exemplu, în 2022, François Bloch, CEO-ul BRD, a primit o sumă uriașă ca indemnizație lunară, în valoare de 2,1 milioane de lei, ceea ce reprezintă echivalentul a 431.000 euro, conform infofinanciar.

Modificările aduse remunerației membrilor Consiliului de Administrație – EximBank

Conform actului normativ, “remunerația membrilor executivi ai Consiliului de Administrație se stabilește în funcție de complexitatea activității ce urmează a fi desfășurată de către aceștia și este formată dintr-o indemnizație fixă și o remunerație variabilă. Componenta variabilă are la bază indicatorii de performanță financiari și nefinanciari, anuali, negociați și aprobați de acționari și depășește de 3 ori remunerația lunara netă, stabilită prin contractul de mandat.”

Totodată, pentru funcția de președinte executiv remunerația fixă lunară nu poate depăși de 3 ori salariul minim prevăzut în studiul salarial anual disponibil la nivelul sistemului bancar pentru funcția echivalentă de Director General, studiu salarial anual efectuat de un consultant extern și pus la dispoziția Autorității Publice Tutelare de către Bancă.

Pe de altă parte, remunerația fixă lunară a membrilor executivi ai Consiliului de Administrație, vicepreședinți ai Băncii nu poate depăși pentru funcția de vicepreședinte executiv de 2 ori salariul minim prevăzut în studiul salarial anual disponibil la nivelul sistemului bancar pentru funcția echivalenta de Director General, studiu salarial anual efectuat de un consultant extern și pus la dispoziția Autorității Publice Tutelare de către Bancă.

Remunerația fixă lunară a membrilor neexecutivi ai Consiliului de Administrație, nu poate depăși 30% din salariul minim prevăzut în studiul salarial anual disponibil la nivelul sistemului bancar pentru funcția echivalentă de Director General, studiu salarial anual efectuat de un consultant extern și pus la dispoziția Autorității Publice Tutelare de către Bancă.

Consiliul de Administrație are 9 membri din 2022

La finalul anului trecut, tot în plină criză, Ministerul Finanțelor a crescut cu două posturi numărul de membri din consiliul de administrație al Eximbank, bancă deținută majoritar de statul român, spunând că are nevoie de mai mulți administratori independenți, la solicitarea Băncii Naționale a României (BNR).

În prezent, consiliul de administrație a EximBank, aflat în mandat până la data de 9 octombrie 2023, este format din 9 membri, 4 administratori executivi și 5 neexecutivi (din care 2 sunt independenți). Lista membrilor se poate consulta aici.

Actul normativ trece în revistă și procedura de selecție a membrilor, precum și modalitatea de prelungire a mandatelor, având în vedere că acestea expiră în curând.

Citește și: Amenzi de până la 200.000 de lei pentru vânzarea lucrărilor de licență sau doctorat