Guvernul Republicii Moldova a aprobat oferta României pentru achiziționarea Portului Giurgiulești
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Imagine-WhatsApp-2025-07-16-la-19.54.45_c1640037.jpg)
Guvernul de la Chișinău a aprobat oferta României pentru cumpărarea Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti prin achiziționarea de acțiunilor operatorului portuar „Danube Logistics”. Pentru acest port au mai depus oferte investitori din Turcia, Olanda, Danemarca și Bulgaria.
Intră în linie dreaptă o achiziție importantă pentru statul român, a Portului Liber de la Giurgiulești, din Republica Moldova. Este un port situat la Dunărea Maritimă, și prin faptul că pot fi operate nave maritime și are mai multe terminale specializate, pentru cereale, produse petroliere, mărfuri vrac, containere, etc., este un port important din punct de vedere logistic.
În competiție s-au mai aflat pe lângă România, prin Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” Constanța, investitori din Turcia, Olanda, Danemarca și Bulgaria.
Potrivit cotidianului „Timpul”, de la Chișinău, Guvernul Republicii Moldova a avizat solicitarea „Administrației Porturilor Maritime” Constanța de a achiziționa pachetul de 100% din acțiunile operatorului „Danube Logistic”, acțiuni care erau deținute din 2021 de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
„Decizia a fost luată de Consiliul pentru Examinarea Investiţiilor de Importanţă pentru Securitatea Statului, care a avizat cererea Companiei Naţionale <<Administraţia Porturilor Maritime>> din Constanţa, România, de a achiziţiona 100% din capitalul firmei <<Danube Logistics>> SRL, operatorul actual al Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti.
Potrivit Guvernului, România intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în modernizarea portului. Planul include construirea de terminale cu rampe și containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților și introducerea unor soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde.
La Giurgiulești funcționează două entități portuare distincte: Portul Internațional Liber, operat de Danube Logistics și deținut de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), și portul de stat, aflat în proprietatea Guvernului Republicii Moldova. Autoritățile de la Chișinău au precizat anterior că portul de stat nu este scos la vânzare”,
au relatat jurnaliștii de la „timpul.md”.
Prin finalizarea acestei tranzacții, Portul Giurgiulești se va alătura celorlalte porturi maritime românești de la Dunăre, respectiv Sulina, Tulcea, Isaccea, Galați și Brăila.
Ziarul „Puterea” a publicat pe 18 iunie o amplă anchetă despre suma de 400.000 de euro „tocată” de Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, pentru consultanța pentru achiziționarea Portului Giurgiulești, dar și despre caracatița firmelor offshore implicate în afacerea Portului Giurgiulești:
Guvernul României a aprobat un memorandum pentru achiziționarea Portului Internațional Giurgiulești
Pe 28 august 2024, Guvernul României a adoptat un memorandum referitor la „aprobarea iniţierii negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în vederea achiziţionării de către statul român, prin intermediul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, societate aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a acţiunilor Danube Logistics SRL deţinute de către BERD în Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti din Republica Moldova”.
Potrivit documentelor aprobate de Guvernul României, portul situat la vărsarea Prutului în Dunăre are o poziție strategică, fiind situat la granița dintre România, Republica Moldova și Ucraina, dar are și o serie de capacități și facilități care îl fac foarte atractiv din punct de vedere economic.
„Portul Giurgiulești este un nod logistic de importanță strategică care oferă importatorilor și exportatorilor servicii de transbordare și depozitare a mărfurilor, cu acces la o infrastructură de transport trimodală. Portul este amplasat pe sectorul maritim al fluviului Dunărea și permite acostarea navelor fluviale și a navelor maritime cu pescaj de până la 7 m și o capacitate de până la 10.000 tone.
În plus, portul este bine conectat cu linii de cale ferată cu ecartament larg și îngust. De exemplu, există o conexiune regulată de trenuri-bloc pentru transportul containerelor între Giurgiulești și terminalul de containere operat de DP World din Constanța, care ajută la reducerea traficului de camioane și reprezintă o alternativă pentru a evita timpii de așteptare îndelungați la frontiere”,
se spune în expunerea de motive a memorandumului.