Hackerii nu iartă nimic. ANAF, noua țintă

Publicat: 26 mai 2024, 14:01, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Hackerii nu iartă nimic. ANAF, noua țintă

Disperarea de bani a hackerilor e mare, iar aceștia continuă să lanseze tentative de devalizare a conturilor, oriunde cred că ar putea găsi o portiță de intrare să fure.

Nici Agenția Națională de Administrare Fiscale nu este ocolită de hackeri, aceasta fiind văzută ca o bună „vacă de muls”, în acțiunile lor criminale.

Hackerii au răspândit pe rețelele de Internet, mesaje false cu privire la aplicația RO e-factura, lansată recent de Ministerul Finanțelor, prin ANAF.

Atacatorii cer firmelor date contabile, chipurile solicitate de ANAF, pentru activitatea sa.

ANAF a contracarat, la timp, tentativele de phising și a făcut public un anunț de avertizare.

„Mesaje false referitoare la RO e-Factura sunt transmise în numele instituției, prin care contribuabililor li se solicită ”Fișele Client și FișaFurnizor(dacă este cazul) pentru facturile emise și primite în luna curentă, pentru verificarea setărilor în sistemul eFactura”, arată reprezentanții ANAF, într-un comunicat.

Evident că acest mesaj nu este transmis de ANAF și recomandăm să nu se dea curs unor astfel de solicitări, arată Fiscul, reamintind regulile ce trebuie respectate pentru a nu cădea în capcana hackerilor.

,„Reiterăm următoarele: nu deschideți aceste emailuri; nu accesați documentele anexate sau linkurile din conținut; nu transmiteți bani către conturile menționate! Serviciul Spațiul Privat Virtual, pus la dispoziția contribuabililor, gratuit, a fost creat și dezvoltat pentru o comunicare securizată cu instituția”, subliniază ANAF.

Tot în săptămâna care se încheie, operatorul de cablu TV și Internet, DIGI, a fost vizat de o tentativă de phising, prin campanii frauduloase, în cadrul cărora erau utilizate abuziv numele și identitatea vizuală a DIGI România.

Și ING Bank România a fost ținta unor atacuri, cu sms-uri trimise clienților, în numele băncii în care erau anunțați că le-a fost „pusă poprire pe cont de Consiliul Local”. În conținutul sms erau incluse linkuri de acces către „bancă”, inclusiv se acordă „ajutor”.