Handbalul, sport național DIN… fluier

Scandalul arbitrajului din finalul meciului echipei naționale feminine de handbal a României cu Muntenegru de la Campionatul European a readus în prim plan realitatea din ultimii opt ani din sportul cu mingia mică de la noi.

Dar, în același timp, a continuat și linia pe care merge șnur din această vară handbalul românesc, mai exact de când fostul arbitru Constantin Din a ajuns președintele Federației Române de Handbal (FRH).

Fostul președinte al FRH, Alexandru Dedu, a fost adus și menținut la butoanele handbalului românesc de voturile arbitrilor, foștilor arbitri și al observatorilor. Aceeași gașcă a fluierașilor l-a demis anul acesta pe Dedu și l-a înscăunat în frunte FRH pe unul de al lor, adică pe fostul arbitru Constantin Din.

Adică, e ca-n filmul ”Eu când vreau să fluier, fluier!”.  Și Din a început să fluiere în handbalul românesc. Numai că el în timp ce fluieră, bagă imediat și mâna la cartonașe. Una-două, scoate cartonașul, dar uită că nu mai este arbitru, ci vătaful handbalului românesc.

Pentru el ca și pentru Dedu, nu mai contează jucătorul, nu contează antrenorul, ci doar arbitrul. Arbitrul este vedeta meciului de handbal. Nu întâmplător, cluburile când își fac bugetul din banii publici pun de o parte o sumă consistentă pentru stimularea arbitrilor și nicidecum pentru motivarea jucătorului/jucătoarei ori a antrenorul! De ce oare?

Baremurile de arbitraj

Dar, aceste cutume sunt arhicunoscute și de Dedu și de Din. Așa că noul vătaf al FRH n-avea niciun interes să strice acest mecanism care merge perfect. Ba mai mult, ca să mulțumească celor care l-au ajutat să se cocoațe în fruntea FRH, Din a scos cartonașul…verde, adică a decis să mărească baremurile de arbitraj de vreo cinci ori.

Astfel, un arbitru încasează în era Din doar vreo 3.000 de lei pentru un meci, iar pentru observatori să fie de doar 2.000 de lei. Asta în timp, ce un medic primește la un meci uriașa sumă de 150 de lei. Însă, tot băgând mâna după cartonașe, el a avut grijă, ca imediat după înscăunare, adică după întoarcerea din concediu, că deh obosise în campanie, să-și tragă bonusul de 10.000 de lei pe lună inventat de Dedu.

Între timp, a învâțat să fluiere în spaniolă pentru handbalul masculin, adică după cum îi impune muzica cei de la ”Doi și-un sfert” cocoțați la șefia CS Dinamo București, dar și după interesele și ritmurile fetelor de la CSM București.

Într-un cuvânt, mumă pentru Dinamo și CSM București, iar pentru restul …ciumă bine fluierată. Între timp, Din din Handbal a învâțat că în Consiliul de Administrație se validează hotărâri ale Comitetului Director luate înainte de data ședinței CA.

Dar pe Din încă nu l-a fluierat nimeni atunci când membrii CA pot respinge o hotărăre a Comitetului Director, dar acțiunea a avut loc, ce se întâmplă atunci?

Corb la corb nu-și scoate ochii

Însă, noul bos al FRH a demonstrat că corb la corb nu-și scoate ochii, declarând după scandalul arbitrajului de la meciul România-Muntenegru că: „nu există hoție, a fost un arbitraj foarte, foarte slab”. ”Greșelile sunt împărțite într-o balanță echilibrată. Dacă vreți o părere obiectivă și pertinentă, sunt mai multe greșeli în favoarea noastră. 
Asta e realitatea!”, a precizat Din spre surprinderea jucătoarelor noastre și a tuturor iubitorilor handbalului românesc. La o asemenea replică fluierată de Din nu ne mai rămâne decât să descoperim care este culmea muzicii: Să cânţi cu gura sobei la fluierul piciorului!.
Astfel, am ajuns la celebra replică a regretaturlui Radu Beligan din piesa de teatru radiofonic ”Prea multă minte strică”: ”Hm, altă ocupație n-ai? Acum cinci ani tot asta fluierai”!.
Ca atare, lumea handbalului românesc va avea ocazia  ca odată cu înscăunarea noii găști a fluierașilor să se schimbe și sigla FRH, adică în locul mingiei de handbal să se pună un fluier! Că deh, handbalul românesc a devenit sport național DIN…f luier pentru o gașcă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine a participat la petrecerea clanului Bădălău de Paște

Petrecere pe lux și opulență la salonul de fițe Monato din Bolintin Vale. Chiar dacă unora le bate pușcăria la ușă, membrii clanului Bădălău...

„Sănătate, pace, bucurie și prosperitate”: Mesajul premierului Nicolae Ciucă, cu prilejul...

Premierul Nicolae Ciucă a adresat un mesaj cu prilejul intrării în luna postului Ramadan: „Musulmanii din România reprezintă un autentic model de Islam moderat,...