Hanga: Prin includerea acţiunilor BVB în indicii FTSE primim reconfirmare internaţională a potenţialului pieţei de capital româneşti

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), companie listată în 2010 pe propria piaţă reglementată la vedere, în categoria Premium, vor fi incluse, din 19 septembrie în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente, potrivit unui comunicat al Bursei.

„Includerea acţiunilor Bursei de Valori Bucureşti în indicii FTSE Global Micro Cap confirmă acţiunile noastre continue şi susţinute din ultimii ani pentru creşterea lichidităţii. Totodată, primim o reconfirmare internaţională în ceea ce priveşte potenţialul pieţei de capital din România. Bursa de Valori Bucureşti se alătură celorlalte 12 companii deja incluse în indicii furnizorului global de indici FTSE Russell şi creşte astfel reprezentativitatea României în aceşti indici şi, mai ales, diversifică domeniile de activitate ale companiilor listate cu care suntem prezenţi în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente”, a declarat Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.

Acţiunile BVB vor intra în componenţa FTSE Global Micro Cap, includerea fiind anunţată de furnizorul global de indici în urma revizuirii trimestriale publicată vineri, 19 august.

Bursa de Valori Bucureşti va fi a şaptea companie românească prezentă în indicii FTSE Global Micro Cap, alături de Aquila, Bittnet Systems, Conpet, Purcari Wineries, Sphera Franchise Group şi Transport Trade Services. În total, România va avea din 19 septembrie 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente, şapte în indicii FTSE Global Micro Cap şi şase în indicii FTSE Global All Cap.

„Includerea acţiunilor companiei noastre în indicii FTSE Russell reprezintă o dovadă a efortului susţinut pentru atingerea de noi performanţe la Bursa de Valori Bucureşti. Suntem a treisprezecea companie românească inclusă în indicii FTSE Russell, iar acest lucru ne reconfirmă faptul că am devenit o piaţă atractivă pentru investitorii instituţionali globali. Proiectele noastre care să susţină îmbunătăţirea lichidităţii pieţei continuă, astfel amintim de proiectul Contrapărţii Centrale, programul destinat Market Maker-ului Emitentului, creşterea continuă a numărului de companii acoperite prin rapoarte de analiză în cadrul proiectului BVB Research Hub, promovarea acestor companii în rândul investitorilor, implementarea standardelor ESG şi suntem convinşi că rezultatele se vor vedea şi de acum înainte”, consideră Adrian Tănase, director general Bursa de Valori Bucureşti.

Anunţul publicat vineri seara de furnizorul global de indici FTSE Russell aduce noutăţi şi pentru alte companii româneşti incluse în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente. Astfel, acţiunile Bittnet Systems (BNET) vor fi reincluse în indicii FTSE Micro Cap din 19 septembrie, acţiunile Impact Developer & Contractor (IMP) vor fi excluse din indicii FTSE Global Micro Cap, capitalizarea bursieră totală a companiei fiind peste pragul maxim al indicelui FTSE Micro Cap, acţiunile MedLife România (M) şi One United Properties (ONE) vor trece de la categoria Small Cap la Mid Cap, acţiunile companiilor Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP) şi Nuclearelectrica (SNN) vor trece de la categoria Mid Cap la Large Cap.

Bursa de Valori Bucureşti este singurul operator de pieţe de valori mobiliare din România. Compania este listată pe propria piaţă din anul 2010 şi face parte din Grupul BVB care cuprinde şi Depozitarul Central, instituţia responsabilă pentru operaţiunile de registru şi decontare în România, iar în octombrie 2019 a luat fiinţă contrapartea centrală CCP.RO, instituţie care va prelua funcţia de compensare a tranzacţiilor cu valori mobiliare în România şi care va contribui la relansarea pieţei de produse derivate la bursa locală.

Acţiunile BVB sunt incluse în BET, indicele principal al Bursei de Valori Bucureşti, BET-TR, indicele care include şi dividendele acordate de companiile din BET, BET-XT, BET-BK, BETPlus, BET-XT-TR, BET-TRN şi BET-XT-TRN. La finalul şedinţei bursiere din 19 august, emitentul Bursa de Valori Bucureşti avea o capitalizare de 207 miliarde lei (41 miliarde euro).

Bursa de valori Bucureşti administrează două pieţe distincte, Piaţa Reglementată şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare, pe care sunt listate o varietate de instrumente financiare precum acţiuni, obligaţiuni, unităţi de fond, certificate, produse structurate, drepturi de preferinţă. Pe Piaţa Reglementată sunt listate acţiunile a 83 de companii din sectoare de activitate diverse şi de o importanţă deosebită pentru economia României, cu o capitalizare de 192 miliarde lei (19 august 2022). Astfel, există o foarte bună reprezentare a sectorului financiar (35%), energie (30%), utilităţi (16%). Reprezentarea sectorului sănătate este la 5%.

Pe piaţa AeRO, segmentul de acţiuni al Sistemului Multilateral de Tranzacţionare, sunt listate acţiunile a peste 290 de companii, cu o capitalizare de 15 miliarde lei (19 august 2022). Până la jumătatea acestui an, au avut loc 28 de listări de acţiuni şi obligaţiuni, dintre care 10 de acţiuni şi 18 de obligaţiuni, cu o valoare totală de 1,16 miliarde euro.

În materie de proiecte speciale, alături de proiectul Contrapărţii Centrale (CCP), Bursa de Valori derulează programul Made in Romania, al cărui scop este acela de a găsi viitoarele motoare ale economiei româneşti şi proiectul BVB Research Hub lansat în mai 2021, care vizează îmbunătăţirea acoperirii cu rapoarte de analiză pentru emitenţii locali şi creşterea accesului la analiză fundamentală pentru investitorii locali. De asemenea, Bursa de Valori Bucureşti continuă proiectul ESG iniţiat în 2020, prin colaborarea cu Sustainalytics, unul dintre liderii globali pe acest segment, anul acesta fiind publicate primele scoruri ESG pentru unele dintre companiile listate la bursă. Tot anul acesta a fost lansat primul Ghid privind raportarea ESG cu sprijinul BERD şi al companiei de consultanţă specializată în sustenabilitate, Steward Redqueen.

Pe 1 decembrie 2022, Bursa de Valori Bucureşti va împlini 140 de ani de la deschiderea oficială, după o perioadă de peste 70 de ani în care în România au funcţionat doar burse de comerţ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...