HIV/SIDA, o boală subdiagnosticată, avertizează dr. Adrian Marinescu

Publicat: 04 iul. 2024, 11:11, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
HIV/SIDA, o boală subdiagnosticată, avertizează dr. Adrian Marinescu
HIV/SIDA boala subdiagnosticată dr. Adrian Marinescu

În țara noastră, în cel mult o săptămână, un pacient cu HIV/SIDA intră în tratament, dar problema este că această boală este subdiagnosticată, subliniază dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.

”Putem să spunem că în România (…) lucrurile se întâmplă în felul următor: dacă am un diagnostic astăzi pentru pacientul cu HIV – SIDA, cel mai repede probabil, în maximum o săptămână, acel pacient intră pe tratament. Putem să spunem că avem un tratament care este la îndemână pentru orice pacient care este diagnosticat. Din păcate, problema pe care o avem este legată de subdiagnosticare, pentru că este evident că sunt şi pacienţi, şi aici vorbim despre consumatorii de droguri, vorbim de cei care poate nu au un acces facil la sectorul medical, ajung să nu facă un screening suficient de dinamic, ajung să nu fie testaţi suficient de des în aşa fel încât nu avem un diagnostic”, subliniază medicul Adrian Marinescu.

Tinerii nu mai știu ce este HIV/SIDA

Pe de altă parte, Iulian Petre, directorul executive UNOPA, avertizează că elevii și tinerii ”nu mai știu” ce este HIVși cum se pot proteja de HIV.

De asemenea, Iulian Petre a mai precizat că profilaxia pre-expunere HIV nu este încă accesibilă în România nici gratis, nici cu bani, iar testarea gratuită este accesibilă „destul de greu”.

Iulian Petre mai semnalează și riscul întreruperii tratamentelor din cauza problemelor legate de finanțare.

”Tratamentul şi accesul la servicii medicale – încă avem pacienţi care au întreruperi de tratament şi anul acesta. Nu foarte mari, câteva zile, dar problema este legată de sistemul care trebuie să asigure această continuitate. Am avut probleme în câteva judeţe. S-au rezolvat cu intervenţia noastră şi a ministerului, medicilor din judeţele respective. Ne dorim să dispară aceste probleme. Există problemă de finanţare. (…) Aici sperăm să obţinem răspunsuri legate de finanţarea pentru a doua parte a anului. Sunt semne mari de întrebare legate de acest lucru”, semnalează Iulian Petre.