Horia Chiș a creat o rețea de informatori formată din foști pușcăriași

Ies la iveală lucruri noi, după ce directorul Penitenciarului Baia Mare a fost arestat într-un dosar al DNA. Fostul director ar fi unul dintre ofițerii care s-au ocupat de dezvoltarea rețelei de informatori și a temutului Serviciu Independent pentru Protecția Anticorupție (SIPA). Mai multe dintre informațiile aflate în arhivă ale aceste instituții au fost folosite, ulterior, pentru șantajarea mai multor magistrați.  

Surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au declarat, pentru Ziarul Gândul.ro, că Horia Chiș ar fi fost și unul dintre ofițerii care au participat la organizarea și dezvoltarea SIPA.

Sursele citate au precizat că fostul director al Penitenciarului Baia Mare s-ar fi ocupat direct de organizarea rețelei de informatori proveniți din rândul deținuților.

Organizația ar fi urmărit obținerea de date legate despre orientarea sexuală a judecătorilor, dar și alte detalii cu privire la viața personală a acestora, ca ulterior să poată fi șantajați.

În spațiu public s-a vehiculat că arhiva SIPA ar fi fost consultată în scopuri ilegale pentru șantajarea magistraților și obținerea unor sentințe în funcție de interesele persoanelor care au avut acces la notele informative respective.

După ce SIPA a fost desființată în 2006, chiar dacă majoritatea magistraților au ieșit la pensie, au mai rămas câțiva încă funcție. Totuși arhiva SIPA a rămas intactă și se află în vechiul sediu al Administrației Naționale a Penitenciarelor, din strada Maria Ghiculesa, Sector 2.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...