Hubert Thuma, președintele CJ Ilfov: „Vreau să termin ce-am început… Și să continui…”

Publicat: 11 apr. 2024, 15:01, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Hubert Thuma, președintele CJ Ilfov: „Vreau să termin ce-am început… Și să continui…”

Hubert Thuma, președintele Consiliului Județean Ilfov, a povestit pentru Q Magazine tot ce a făcut pentru locuitorii din județul Ilfov, într-una din rarele sale apariții în mass media.

Q Magazine: De ce ați intrat în politică?

Din dorința de a schimba ceva în bine. Aveam vreo 26 de ani când am intrat în politică. Am început cu munca de jos, să spun așa. Cu lipitul afișelor pe stâlpi. Nu am ars nicio etapă, nu am apărut brusc în politică ori în vreo funcție mare. Mi-a plăcut mereu să fac parte dintr-o echipă, echipa PNL, la bine și la greu, și niciodată nu m-am gândit să plec în alt partid.

Înțeleg că pentru dumneavoastră politica presupune o muncă de echipă, realizată de oameni calificați ca profesioniști ai politicii și care au acumulat experiență specifică evoluând, ca să spunem așa, de la lipitul afișelor electorale la locul întâi pe lista de partid. Mai sunt și alte căi pentru politică? Mai exact fără partide funcționând ca adevărate echipe de profesioniști ai politicului și cu lideri care nu au urcat, asemenea, dvs., de la bază la vârf, treaptă cu treaptă?

Nu există democrație fără partide politice, acestea fiind singurii jucători ai jocului democrației reale, pluraliste. Și nu există partide fără oameni uniți prin valori comune, care se articulează în ideologii clare, care sunt așezate apoi la baza programelor politice, a programelor de guvernare. Asemenea programe nu pot fi nici concepute, nici explicate, nici aplicate de profani. Ele cer profesionalism. Și nu orice profesionalism, ci acela specific domeniului politicii. Căci politica este o activitate specială, care presupune acumularea și exercitarea puterii, pentru ca apoi să o pui în slujba oamenilor, prin conceperea și aplicarea unor programe care, pe de o parte, cer cunoștințe în toate domeniile vieții sociale și economice, împreună cu capacitatea de a le îmbina într-un tot coerent, cu ținte fezabile și durabile. Iar pe de altă parte, reclamă abilitatea de a le pune în slujba comunității, a oamenilor, făcându-i pe aceștia nu numai să le înțeleagă, ci să și participe la îndeplinirea lor. Mai ales astăzi, politica presupune decizii foarte complicate și foarte complexe, care nu aparțin exclusiv unui singur domeniu de activitate și care nu pot fi luate decât de profesioniști ai politicii. Iar asemenea abilități, asemenea cunoștințe nu pot fi acumulate doar în școală sau în mai multe școli, ci obligatoriu și în practica muncii politice. Talentul trebuie asociat cu transpirația. Acesta este crezul meu și i-am fost fidel. Acesta sunt eu și pentru asta răspund.

Candidați pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Ilfov. De ce?

Pentru că vreau să termin proiectele pe care le-am început și să încep altele. Lucrurile nu se schimbă de pe o zi pe alta. Sunt într-adevăr diverse acțiuni pe care le putem face în zile, ori săptămâni, însă proiectele mari se fac în timp, în ani. Și vă dau și un exemplu: proiectul de apă și canalizare. Când am venit eu la Consiliul Județean Ilfov, stadiul acestui proiect era de 2%. Acum e la 47%. S-a lucrat intens, dar durează să bagi apă și canalizare. Gândiți-vă că trebuie să sapi, să bagi conducte în pământ, nu se poate lucra când plouă, când ninge, apoi trebuie să asfaltezi la loc. E o muncă enormă, care nu se face de azi pe mâine.

Aceasta ar fi una dintre realizările celor patru ani care au trecut de când conduceți Consiliul Județean Ilfov. Mai aveți și altele?

Am. Să le luăm pe rând!

La capitolul infrastructură rutieră, am reabilitat drumuri importante, mă refer aici la drumuri județene – DJ100 Otopeni-Tunari și DJ401 Berceni-Vidra. Sunt drumuri pe care le-am terminat. În plus, DJ101 Balotești – Moara Vlăsiei – Grădiștea este în fază finală, mai sunt de făcut trotuare și piste de biciclete. Se lucrează, în acest moment, și pe DJ401A Vidra-Domnești, se lucrează la trotuare, se îngroapă rețelele electrice și rețelele de iluminat, se montează stâlpii de iluminat. Apoi, multe alte străzi pe care le-am luat în administrare de la primării, le-am asfaltat, după care le-am dat înapoi puse la punct.

”Numai în anul 2023, am modernizat și am asfaltat 53 de drumuri noi”

În comuna Gruiu, la Lipia, s-a făcut pod nou, pe DJ101B, care face conexiunea cu județul Ialomița. Este pentru prima dată în 20 de ani când construim un pod de la zero în Ilfov.

Anul acesta, am aprobat un buget record, cel mai mare buget din istoria Consiliului Județean Ilfov – aproape un miliard de lei, mai exact 941 de milioane de lei. Cei mai mulți bani se duc în investiții.

Să vă spun câteva cuvinte și despre apă și canalizare. Este cel mai important proiect pentru că el aduce condiții decente de trai, condiții demne de secolul în care trăim. Vorbim de un proiect cofinanțat din bani europeni, în valoare de peste

400 de milioane de euro. La finalul acestui proiect, vom avea peste 580 de kilometri extindere de rețele de alimentare cu apă, peste 600 de kilometri extindere de rețea de canalizare, aproape 150 de kilometri de conducte de refulare, aproximativ 270 de stații de pompare ape uzate și 11 stații de epurare ape uzate.

Citește interviul integral în Q Magazine!