„Ieșirea” lui Pleșu după ce Sorin Cîmpeanu i-a catalogat pe cei 100 de intelectuali nemulțumiți

Publicat: 30 aug. 2022, 19:00, de Eliza Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
„Ieșirea” lui Pleșu după ce Sorin Cîmpeanu i-a catalogat pe cei 100 de intelectuali nemulțumiți

Andrei Pleșu a reacționat după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu (PNL), i-a catalogat drept „grup de interese” pe cei 100 de intelectuali care au criticat proiectele sale privind noile Legi ale Educației.

Acesta a susținut că a ezitat să se alăture demersului celor 100 de intelectuali nu pentru că nu ar fi fost de acord cu textul scrisorii, ci pentru că experiența ultimilor 30 de ani i-a arătat că astfel de apeluri sunt zadarnice: „După 1989, societatea civilă, GDS-ul, nenumărate asociații profesionale au tot trimis forurilor responsabile sute, dacă nu mii, de asemenea scrisori. Fără nici un rezultat. (…) La noi, civismul alunecă adesea, cu cele mai bune intenții, spre decorativ”.

Pleșu scrie că atitudinea lui Cîmpeanu nu a făcut decât să-i confirme decizia.

„Nu se compară 100 de inși cu performanțe profesionale clare și recunoscute cu 1 ministru!”

Ministrul nu vrea dezbatere. Preferă să dea cu tifla „protestatarilor”, cu argumente conspiraționiste și „obiectivități” statistice. Autorii scrisorii nu sînt decît un impur „grup de interese”, pus pe subminarea autorității guvernamentale. Ca să nu mai spunem că sînt doar 100! Păi, se compară ei cu cei 3,5 milioane de elevi cărora le este dedicată legea?! O replică pe măsură ar fi, în acest caz, că nu se compară 100 de inși cu performanțe profesionale clare și recunoscute cu 1 ministru!”, a mai scris Andrei Pleșu.

Acesta a mai susținut că, în opinia sa, președintele Klaus Iohannis, care era inițiatorul proiectului „România educată”, „nu poate asista prea înțelegător la reacții de o anumită suficiență simplificatoare și iritată, ca acelea cu care ne-a surprins pe mulți actualul ministru, ca răspuns la scrisoarea celor 100 de bombănitori”.

Proiectele noilor Legi ale Educației, aflate în dezbatere publică, au fost contestate de 100 de intelectuali, printre care Gabriel Liiceanu, Mircea Miclea, Andrei Cornea, Nicolae Manolescu, cărora li s-au adăugat apoi academicianul Eugen Simion și alți peste 50 de profesori.