Îi mai pasă cuiva de românii din China?

Publicat: 19 apr. 2021, 17:08, de Ștefan Armeanu, în Internațional , ? cititori
Îi mai pasă cuiva de românii din China?
Romani in China (Foto Facebook)

Secția consulară a Ambasadei României din Beijing nu mai funcționează de aproape 5 luni, situație care nu a mai avut loc din anul 1949. Din păcate, numărul funcționarilor consulari ai Ambasadei României din China, s-a diminuat constant în ultimii ani, ceea ce creează dificultăți românilor aflați în această țară și care care au nevoie de diverse acte.

Dacă în 2018 Secția Consulară a Ambasadei din Beijing avea 5 funcționari, numărul acestora s-a diminuat treptat, culminând cu plecarea ultimului consul permanent, în luna noiembrie 2019 și închiderea completă a Secției la 1 noiembrie 2020.

Pașapoarte, împuterniciri sau acte de stare civilă, sunt acte pe care în mod firesc și constant misiunile diplomatice din toată lumea le furnizează propriilor cetățeni aflați în străinătate. Iar tendința majorității statelor, în special a celor din Uniunea Europeană este să caute permanent soluții pentru a veni cât mai eficient în ajutorul propriilor cetățeni aflați peste hotare.

Ungaria, Grecia sau Polonia, țări cu care ne putem compara, oferă permanent, servicii consulare cetățenilor lor, inclusiv în ambasadele de la Beijing ale acestor state.

Din păcate nu și România în acest moment, situație care îi obligă pe cetățenii români care au nevoie de diverse acte să se deplaseze 1.200 de km, până la Consulatul General din Shanghai, unde este un singur funcționar consular care gestionează în momentul de față cererile pentru toată China.

Pentru a înțelege mai exact ce înseamnă de fapt o astfel de deplasare trebuie spus că în cazul unei familii cu 2 copii care are nevoie de schimbarea pașapoartelor, cheltuielile depășesc 1.000 de euro.

Toată această situație a determinat peste 80 de cetățeni români, rezidenți în China să trimită anul acesta o petiție Ministerului Afacerilor Externe, prin care solicită redeschiderea Secției Consulare din cadrul Ambasadei României de la Beijing. În același document se solicită inclusiv deschiderea unui consulat în Guangzhou, cel mai mare oraș din sudul Chinei, unde sunt se află de asemenea o importantă comunitate românească.

Puteți consulta petiția aici: