Împrumut de aproape 500 de milioane de euro pentru construcția a două spitale regionale în Craiova și Cluj

Guvernul României face un împrumut de aproape 500 de milioane de euro pentru construcția a două spitale regionale.

Executivul a aprobat, joi, memorandumul privind acordul de principiu pentru contractarea a două împrumuturi, de circa 480 milioane euro, cu Banca Europeană de Investiţi.

Banii vor fi alocație pentru construirea spitalelor regionale de la Craiova şi Cluj.

Conform Ministerului Finanţelor, valoarea proiectului de investiții prevăzut de Spitalul Regional de Urgență Cluj este de 539,6 milioane euro, din care 454 milioane euro reprezintă costul net.

Pentru Spitalul Regional de Urgență Craiova, proiectul prevede investiții cu valoare totală de 602,74 milioane euro, costul net fiind de 507 milioane euro. În total, vor fi construite trei spitale regionale (Iaşi, Cluj, Craiova) ale căror costuri se ridică la circa 1,64 miliarde euro.

Valoarea investițiilor pentru spitalul de la Cluj este de 539,6 milioane euro, din care 454 de milioane de euro reprezintă costul net.

Operaționalizarea celor trei proiecte însumează 1,5 milioane de euro net, această sumă nefiind inclusă în hotărârea de guvern.

„Asigurarea finanțării pentru sănătate și construirea de spitale au caracter prioritar pentru România. În calitate de ministru al Finanțelor, susțin cu tărie toate proiectele de investiții din sectorul sanitar care urmăresc dezvoltarea sistemului medical și îmbunătățirea serviciilor de sănătate publică. Suntem pe deplin conștienți de nevoile pe care spitalele, personalul medical și pacienții le au, iar din această perspectivă, ne aflăm într-o etapă în care urmează să materializăm, împreună cu actualul Guvern, obiectivele pe care România și le propune de zeci de ani”, a subliniat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

Implementarea și coordonarea proiectelor va fi asigurată de Ministerul Sănătății, pe o perioadă de aproximativ 7 ani, data-limită de tragere a sumelor împrumutului fiind aprilie 2028. Anul trecut, guvernul și-a asumat finalizarea celor trei spitale până în 2027.

Cele două împrumuturi, prevăzute în memorandumul adoptat reprezintă continuarea demersurilor Guvernului pentru realizarea primelor trei spitale regionale (Iaşi, Cluj, Craiova) din cele opt, finanţate din fonduri europene nerambursabile, împrumuturi contractate de la Banca Europeană de Investiţii şi de la bugetul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Ședință guvern Ciucă

Planul de austeritate s-a amânat! Guvernul nu votează Ordonanța, ci va...

Răsturnare de situație la mult anunțatul plan de reducere a cheltuielilor statului. S-a amânat! În schimb, guvernul va avea luni, 24 aprilie, runde de...

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...