În 2022 s-a dublat numărul gălățenilor care s-au stabilit în străinătate

Exodul românilor în străinătate este, în continuare, în creștere de la un an la altul, această evoluție fiind demonstrată de dublarea numărului românilor care își stabilesc domiciliul în străinătate.

Serviciul de Pașapoarte din cadrul Prefecturii Galați și-a prezentat miercuri bilanțul activității din anul 2022, cu prilejul ședinței de bilanţ a Direcţiei Generale de Paşapoarte din cadrul Ministerului de Interne, care s-a desfăşurat în sistem de videoconferinţă.

La toate capitolele sunt înregistrate valori duble ale statisticilor din 2022, în raport cu cele din 2021. Dacă dublarea numărului de pașapoarte electronice eliberate nu este surprinzătoare, confirmând că românii aflați deja în străinătate nu au de gând să revină în țară, dublarea numărului celor care își stabilesc domiciul în străinătate este un indiciu îngrijorător.

Potrivit datelor Serviciului de Pașapoarte Galați, în 2022 numărul gălățenilor care şi-au stabilit domiciliul în străinătate a crescut la 8.134 de persoane, fiind aproape dublu față de cei 4.949 de gălățeni care s-au stabilit în străinătate în 2021.

Îngrijorătoare este și altă statistică. Dacă în 2021 la Serviciul de Pașapoarte din Galați au fost depuse 575 de cereri de restabilire a domiciliului în România, în 2021 niciun gălățean plecat în străinătate nu a depus o cerere de revenire acasă.

S-au dublat și numărul cererilor de eliberare a pașapoartelor electronice

În 2022, la ghișeele Serviciului de Pașapoarte au fost depuse 64.943 de cereri, un număr dublu față de cele 33.914 de cereri înregistrate în 2021.

Este dublu și numărul solicitărilor de eliberare a pașapoartelor electronice înregistrate în 2022, care a fost 63.019 de cereri, dublu față de numărul de cereri din 2021, când au fost depuse 32.009 de cereri.

La pașapoarte temporare, cererea a rămas constantă: au fost depuse 1.927 de cereri în 2022, la fel ca și în 2021, când au fost înregistrate 1.905 de cereri de eliberare a unui pașaport temporar.

Numărul pașapoartelor eliberate la ghișeele Serviciului de Pașapoarte Galați a fost de 39.502 de pașapoarte, cu mult mai mare decât cele 29.061 de pașapoarte eliberate în 2021.

Numărul pașapoartelor eliberate la ghișeu, considerabil mai mic decât numărul de cereri, este explicabil prin faptul că pașaportul poate fi transmis și prin Poșta Română. E mai complicat cu „dosarul cu șină” care trebuie depus pentru obținerea pașaportului.

Anul trecut, Serviciul de pașapoarte Galați a refuzat numai 43 de cerri de eliberare a unui pașaport, mai mare decât în 2021, când au fost refuzate 24 de cereri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...