În caz de epidemie, copiii nevaccinaţi vor rămâne acasă până la stingerea focarului, anunță Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății precizează că, în situații  epidemiologice, copiii nevacinați vor rămâne acasă până la stingerea focarului, dar prin niciun act normativ nu va impune vaccinarea obligatorie.

„În şcoli, vaccinarea nu va fi obligatorie, dar va fi explicată şi încurajată. Prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi cel al Educaţiei sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învăţământ în situaţii epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeolă). În această situaţie, copiii nevaccinaţi trebuie să rămână la domiciliu până la stingerea focarului, pentru a fi protejaţi împotriva bolii. Ministerul Sănătăţii doreşte o ţară cu oameni sănătoşi şi protejaţi de boli infecţioase. Erorile legate de vaccinarea anti-COVID nu trebuie să priveze românii de accesul la vaccinare. Cu siguranţă, majoritatea contestatarilor sunt vaccinaţi în copilărie. Şi copiii sau nepoţii lor au aceleaşi drepturi la protejarea sănătăţii”, transmite Ministerul Sănătății, într-un comunicat publicat luni.

Strategia națională de vaccinare asigură acces echitabil pentru oricine, oricînd și la orice vârstă, fără a impune obligativitatea vaccinării.

Femeile și adolescenții fete și băieți se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc și dacă solicită prescripție medicului de familie, subliniază Ministerul Sănătății.

Proiectul de Hotărâre de Guvern care cuprinde strategia națională de vaccinare pentru următorii ani intră în analiză interministerială, urmând să fie propus spre adoptare.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole