În curând. Picasso, Dali, lucrări spectaculoase. Totul despre Art Safari

Cea de-a 9-a ediție Art Safari, aflată sub patronajul Ministerului Culturii, va avea loc, anul acesta, în Palatul Dacia-România, din Centrul Vechi al Bucureștiului (str. Lipscani, nr. 18-20), fiind pentru prima dată în istoria evenimentului când același spațiu este folosit doi ani la rând, în baza unui parteneriat între Art Safari și Muzeul Municipiului București.

În premieră națională, Art Safari oferă anul acesta o incursiune în lumea artistică spaniolă, printr-o expoziție în tandem Pablo Picasso și Salvador Dali, care începe pe 12 mai.

Art Safari se transformă într-un maraton de artă, cu 2 sezoane expoziționale pe an, fiecare cu o durată de 3 luni. De pe 12 mai și până pe 7 august, de joi până duminică, vizitatorii din București și din toată țara vor putea admira opere aparținând marilor maeștri români, precum și artă internațională de prestigiu.

Pentru prima dată: Ministerul Culturii oferă susținere financiară acestei inițiative

„Timpurile pe care le trăim au demonstrat că forța unei națiuni ia naștere din identitatea ei culturală. În aproape un deceniu de activitate, Art Safari a dovedit că este un proiect cultural de substanță pentru România, prin viziune și concept. O inițiativă lăudabilă ce promovează arta și cultura în rândul publicului larg național, dar și internațional, într-un mod curajos și tenace.

Mă bucur că, pentru prima dată, Ministerul Culturii oferă susținere financiară acestei inițiative, care are, alături de alte proiecte private și guvernamentale importante, potențialul de a ajuta România să devină lider cultural al regiunii Europei de Est”, a declarat Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii.

Printre cele mai așteptate opere

Prin urmare, 6.000 de metri pătrați de artă așteaptă să fie explorați de publicul iubitor de frumos, în inima Capitalei. Printre cele mai așteptate opere se numără cele semnate de doi titani ai artei spaniole ai sec. XX – Dali și Picasso.

Expoziția de la Art Safari va aduce în atenția publicului lucrări mai puține cunoscute, dar spectaculoase, ale celor mai importanți artiști spanioli ai secolului trecut, și este realizată în parteneriat cu Ambasada Spaniei și Institutul Cervantes.

Pavilionul Central „Picasso, Dali & Falla – Pălăria cu trei colțuri” va expune arta grafică a lui Pablo Picasso și Salvador Dali, realizată pentru spectacolul de balet „Pălăria cu trei colțuri” de Manuel de Falla. Picasso și Dali au fost comisionați să creeze decorurile și costumele, iar Picasso a realizat chiar și machiajul dansatorilor.

Să fie oare Dalí sau Picasso?

Deși vorbim de unii dintre cei mai cunoscuți artiști ai tuturor timpurilor, puțină lume știe că cei doi au avut o temă comună: ilustrarea scenografică a baletului „Pălăria cu trei colțuri” .

Vă dați seama ce concurență a fost între ei! Fiecare a dat ce a avut mai bun pentru a atrage atenția, cine realizează cele mai interesante costume și cea mai bună scenografie. Iar vizitatorii celei de-a noua ediții a Art Safari vor putea descoperi singuri cine a câștigat. Să fie oare Dalí sau Picasso? Dacă mă întrebați pe mine, a câștigat arta”, spune Ioana Ciocan, General Manager Art Safari.

Baletul „Pălăria cu trei colțuri” a avut premiera în 1919 la Teatrul Alhambra din Londra, iar Picasso a contribuit și la partea de producție și compoziție, adăugând personaje noi poveștii, precum nebunii și La Mallorquina, dar și detaliile legate de coride. Sugestiile artistului l-au determinat chiar și pe compozitorul Falla să modifice compoziția și să creeze o uvertură, astfel încât publicul să aibă timp să admire cortina pictată special de Picasso pentru balet.

De asemenea, Olga Koklova, prima soție a lui Picasso, a fost balerină în Ballets Russes unde s-a montat Le Tricorne (Pălăria cu trei colțuri) pentru care Pablo Picasso a creat costumele. După premiera de la Paris din 1920, Picasso a publicat o suită de lucrări intitulate „Pălăria cu trei colțuri”, care vor fi expuse la ediția de primăvară-vară a evenimentului Art Safari.

Cortina „Pălăriei cu trei colțuri” a fost cumparată cu 50.000 de dolari și expusă în restaurantul Four Seasons din New York. 30 de ani mai târziu, Dali a semnat scenografia aceluiași spectacol în Statele Unite, cu un succes răsunator. Spectacolul a fost pus în scenă pe data de 24 aprilie 1949 și, la fel cum Picasso a creat suita sa de gravuri „Pălăria cu trei colțuri” după premiera de la Londra, Dali a publicat propriile-i opere cu același titlu în 1959.

Mesajul ambasadorului Regatului Spaniei la București

La 100 de ani de la premiera din Paris, în 2022, spectacolul se mută în centrul istoric al Bucureștiului, într-o viziune nouă, aparținând curatorului expoziției de la Art Safari, Óscar Carrascosa.

Doresc să-mi exprim profunda recunoștință față de Art Safari și Fundația Manuel de Falla pentru organizarea acestei expoziții excepționale. Este o plăcere să oferim sprijinul Ambasadei Spaniei acestui proiect unic, care reprezintă o oportunitate excelentă de a expune moștenirea artistică spaniolă în România. Expoziția îmbină în mod armonios desenul, pictura și muzica, combinând lucrările grafice a doi artiști plastici fundamentali ai secolului XX, Pablo Picasso și Salvador Dali, cu opera unuia dintre cei mai importanți compozitori ai aceleiași epoci, Manuel de Falla. Este o onoare să prezentăm poporului român opera și caracterul a trei personalități iconice ale culturii spaniole din secolul XX, contribuind astfel la întărirea legăturilor dintre Spania și România”, transmite ES Manuel Larrotcha Parada, ambasadorul Regatului Spaniei la București, partenerul Art Safari pentru expoziția găzduită în Pavilionul Central.

Prin urmare un Art Safari inedit în acest an. Și să nu omitem Night Tours, unde arta poate fi cunoscută pe ritmuri de muzică live sau la un cocktail party. Publicul din toată țara este invitat anul acesta să își dea întâlnire cu Picasso și Dali seara, în Centrul Vechi, în clădirea simbol Palatul Dacia-România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...