În curând, un nou sortiment de pâine

Publicat: 02 mai 2024, 06:02, de Magda Marincovici, în Food , ? cititori
În curând, un nou sortiment de pâine
pâine albă fibre cereale

Specialiștii britanici au în lucru un un nou sortiment de pâine. Este la fel de sănătoasă  ca pâinea din făină integrală, dar cu aspect și gust de pâine albă.

Noul sortiment este destinat în primul rând iubitorilor de pâine albă. Se știe că pâinea albă este săracă în fibre, comparativ cu cea făcută din făină integrală.

Pentru aceasta, cercetătorii britanici vor să adauge  mici cantități de făină de mazăre, fasole și cereale, inclusiv tărîțe și germeni de grâu, care nu sunt folosite în pâinea albă.

Proiectul noului sortiment de pâine albă este în fază incipientă.

Dr. Catherine Howarth de la Universitatea Aberystwyth apreciază creșterea valorii nutriționale la nivelul pâinii integrale, păstrându-se gustul pâinii albe.

Pentru aceasta sunt folosite cantități mici de germeni de grâu și a unei părți de tărâțe, care erau eliminate în procesul de măcinare a grâului. De asemenea, sunt adăugate și alte cereale bogate în vitamine, minerale și fibre cum sunt: quinoa, mei, sorg. Și pentru aportul de proteine se va adăuga mazăre verde și năut.

Folosind alte cereale putem crește aportul de fier, zinc și vitamine și, cel mai important, creștem conținutul de fibre,  ceea ce este foarte important pentru sănătate, în condițiile în care pâinea albă are foarte puține fibre, spune dr. Howarth, potrivit BBC.

În etapa finală, noua pâine albă va fi testată pe consumatori pentru a vedea dacă aceștia o vor deosebi de pâinea albă aflată deja în galantare.

Se știe că britanicii au o tradiție de peste un secol în privința consumului de pâine albă, astfel încât în zadar se străduiesc nutriționiștii să-i convingă să mănânce cereale integrale.

Potrivit British Diabetic Association, riscul de boli cardiace, accident vascular cerebral și de diabet de tip 2 poate fi cu până la 30% mai mic în cazul persoanelor care mănîncă frecvent cereale integrale. De asemenea, aceste persoane sunt mai puțin expuse riscului de cancer intestinal.