În curând, un vaccin contra melanomului. Primele rezultate promițătoare

Publicat: 15 dec. 2022, 22:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
În curând, un vaccin contra melanomului. Primele rezultate promițătoare

Laboratoarele americane Moderna și Merck au anunțat rezultatele preliminare pozitive ale vaccinului ARN mesager contra melanomului, un tip de cancer de piele extrem de agresiv.

În cadrul unui test pe un lot format din 150 de persoane afectate de melanom, administrarea vaccinului în același timp cu medicamentul anticancer Keytruda a permis reducera cu 44% a riscului de reapariție a cancerului sau de deces, comparativ cu persoanele tratate numai cu medicamentul anticancer.

”Pentru prima dată, am demonstrat potențialul ARN mesager în cadrul unui studiu clinic randomizat consacrat melanomului”, subliniază Stephane Bancel, patronul laboratorului Moderna.

Vaccinul contra melanomului este personalizat, conceput și produs pornind de la particularitatea mutantă unică, identificată în tumora pacientului, se precizează într-un comunicat.

ARN mesager contra a numeroase boli

Moderna și Merck, aceasta din urmă cunoscută sub numele de MSD (Merck Sharp Dohme) în afara Americii de Nord, proiectează să publice în curând rezultatele complete ale studiului, care încă nu au fost evaluate de colegii lor. De asemenea, cele două companii doresc să lanseze în 2023 teste de fază 3, respectiv pe un număr mai mare de pacienți.

Tehnologia ARN mesager s-a dovedit elementul cheie în lupta contra pandemiei de Covid-19 și este considerată promițătoare și în cazul altor boli.

Potrivit aceluiași comunicat, aproximativ 325.000 de noi cazuri de melanom au fost diagnosticate în 2020, la nivel mondial.

Melanomul este în primele patru cele mai agresive forme de cancere, întrucât se poate transforma foarte rapid în melanom metastazic. 

Melanomul este o tumoră cutanată din cauza creșterii și înmulțirii necontrolate a melanocitelor, urmată de răspândirea acestora la nivelul altor țesuturi și structuri ale organismului prin metastazare, mai ales la nivel hepatic, osos și pulmonar.