În premieră: Embrion uman artificial, creat fără spermă și ovule

Publicat: 09 sept. 2023, 15:30, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
În premieră: Embrion uman artificial, creat fără spermă și ovule

Pare un scenariu de film SF. Totuși, cercetătorii de la Institutul Weismann din Israel au creat un embrion uman fără spermă și ovule.

În articolul publicat în numărul din 6 septembrie al revistei Nature, autorii acestei premiere precizează că au folosit celule stem, ,, aceste faimoase celule ”mame”, capabile să se specializeze și să ”joace” orice rol.

”În afara uterului, acești embrioni artificiali au crescut până în ziua a 14-a și posedau toate caracteristicile: precursorul placentei, sacul vitelin, sacul corionic și alte țesuturi externe care susțin dezvoltarea embrionului. 14 zile reprezintă limita legală până la care se poate interveni asupra embrionilor umani, potrivit legislației din unele țări. De exemplu, în Franța, această limită este prevăzută în legea biotehnicii din 2021.

Este un prim model de embrion care are o organizare structurală și o similitudine morfologică cu un embrion uman în a 14-a zi, a declarat profesorul Jacob Hanna, autorul principal al studiului. La acest stadiu, conțineau aproximativ 2.500 de celule și măsurau 0,5mm. Cu o săptămâna înainte, embrionul avea 120 de celule cu dimensiunea de aproximativ 0,001 în diametru.

Pentru Vincent Pasque, coautor la acest studiu și șeful laboratorului pentru celule stem la Universitatea Leuven (Belgia), ”cheia acestui proiect este a înțelege cum se folosesc celulele stem pentru a deveni celule asemănătoare celor ale embrionului.

Miza este mare, deoarece literatura care tratează acest subiect este ”săracă”. Motivul: a doua săptămână după fecundare, embrionul uman este aproape inaccesibil, deoarece el se ”cazează” în uter.

Vincent Pasque recunoaște că studiul este promițător, dar are și limite. Totuși, studiul reprezintă o bază pentru alte cercetări.

Scopul acestor embrioni umani artificiali este de a face lumină asupra primelor stadii ale dezvoltării umane. Și de aici decurg alte potențiale aplicații: tratamentul problemelor de fertilitate, diagnosticarea și prevenția unor boli care se dezvoltă în stadiul embrionar, cum este boala Huntigton. Dar și evaluarea impactului unor medicamente asupra embrionilor umani adevărați. Și aceasta, deoarece, din rațiuni etice, nu sunt posibile teste în cazul femeilor însărcinate, studiul oferind o potențială soluție.

Jacob Hanna le răspunde și celor care se întreabă dacă se vor putea ”fabrica” bebeluși prin acești embrioni. Specialistul precizează că acești embrioni nu pot fi folosiți pentru sarcină.

Acest model de embrion nu s-ar putea dezvolta dacă ar fi transferat în uter, deoarece el depășește o etapă esențială, cea necesară pentru a se fixa de peretele uterului, a precizat, în The Guardian,  dr. Peter Rugg-Gunn, care studiază dezvoltarea embrionară la Institutul Babraham din Regatul Unit, citat de BFMTV.