În premieră, femeile din România câștigă mai mult decât bărbații

Publicat: 02 mart. 2024, 09:57, de Magda Marincovici, în SOCIAL , ? cititori
În premieră, femeile din România câștigă mai mult decât bărbații
În premieră, femeile din România câștigă mai mult decât bărbații

În premieră, în România femeile câștigă mai mult decât bărbații. De asemenea, este în creștere numărul femeilor care ocupă funcții de conducere, conform datelor recente, anunță Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Femeile mai bine plătite

În luna februarie anul acesta, în premieră, media salariului pentru femei a înregistrat un record, ajungând la 6.026 de lei, indică datele furnizate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Această premieră reflectă pentru prima dată medii salariale mai mari pentru femei comparativ cu bărbații, care au o medie salarială de 5.804 lei.

Comparativ cu situația din februarie 2019, când media salarială pentru femei era de 3.648 lei, în timp ce bărbații câștigau în medie 3.819 lei, situația actuală marchează o schimbare semnificativă în privința salariilor din România.

De asemenea, potrivit datelor Inspecției Muncii, instituția din subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, a crescut numărul femeilor care  au acces la funcții de conducere.

Mai multe contracte de muncă

În plus, se remarcă o creștere constantă a numărului de contracte individuale de muncă pentru femei.

Astfel, în februarie 2024, erau înregistrate 3.315.252 de contracte de muncă pentru femei, comparativ cu 3.346.365 pentru bărbați.

Numărul femeilor salariate a ajuns la 2.746.988, în timp ce bărbați salariați erau 2.935.948.

Comparativ cu situația din februarie 2019, când erau înregistrate 3.189.529 de contracte individuale de muncă pentru femei și 3.219.385 pentru bărbați, precum și 2.673.896 femei salariate și 2.865.532 bărbați salariați, aceste cifre indică un trend ascendent în privința angajării și remunerării femeilor în piața muncii.

În urmă cu 10 ani, la 1 martie 2014, erau înregistrate 2.823.976 de contracte individuale de muncă pentru femei și în evidențe erau 2.451.071 de femei salariate, a mai comunicat Ministerul Muncii.

Femeile sunt harnice, competente, tenace…

„Știu că nu este ușor pentru femei să fie în același timp salariate sau antreprenor, soții și mame. De aceea mi-am propus, ca ministru al Muncii și Solidarității Sociale, să sprijinim ocuparea femeilor în muncă, dar, în același timp, să promovăm o cultură a egalității de gen în mediul profesional, să eliminăm stereotipurile și să sprijinim măsurile prin care se asigură plata egală pentru muncă egală. Toți cei care muncesc merită să fie remunerați corect, indiferent de gen. Femeile sunt harnice, competente, tenace, creative și curajoase. Construirea unui mediu de muncă echitabil și incluziv pentru femeile din România este una dintre prioritățile mandatului”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.