România, pe ultimul loc în UE la depresie

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul raportat de cazuri de depresie, specialiștii fiind de părere că, în realitate, este o subraportare.

Astfel, medicii specialiști susțin că, de fapt, a crescut numărul persoanelor care vin la consultații psihiatrice, majoritatea fiind tineri, potrivit Euronews.

Pentru depistarea în faze incipiente a depresiei, un rol important îl are medicul de familie. ”Am discutat acest lucru – pacienții care au depresie să poată să fie diagnosticați precoce pe baza unui chestionar și medicul de familie să poată să îi trimită la un cabinet de consiliere psihologică sau la o investigație mai complexă”, a afirmat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Recent, a fost aprobată o nouă substanță destinată tratamentului depresiei în forme grave. Dar, potrivit specialiștilor, nu accesul la tratamente este problema, ci stigmatizarea acestor pacienți. Din această cauză, mulți suferinzi de depresie își ascund boala de cei din jur, amână consultarea unui specialist și, implicit, tratamentul, cu consecințe extrem de grave, de teama de a nu-și pierde locul de muncă, încrederea prietenilor, a familiei.

Potrivit Euronews, media cazurilor de depresie în țările Uniunii Europene era de 7,2% în 2019. Cele mai multe cazuri de depresie erau înregistrate în Portugalia – 12% din totalul populației. Următoarele țări în acest top nedorit erau Suedia, Germania și Croația, cu 11%. Cele mai puține cazuri sunt raportate de România, Bulgaria și Malta.

1 COMENTARIU

  1. Daca statisticile sunt reale,in sfarsit o ultima pozitie ,care spre deosebire de alte studii ,,,ne onoreaza,, !! P.S. ,,De vina ,,poate fi natura romanului ,care isi spune,,zi ca el si fa ,ca mine,, dupa care ,,mai pune un sprit,,pe langa un gratar,,chiar daca pe foc,nu se afla niste specialitati,fiind bune si niste ,,ciocanele ,,sau niste peste…(in niciun caz somon) !!Oare cate popoare din Europa ,au supravietuit sute de ani ,intre 3 imperii ??

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...