Încă 3.000 de militari NATO vor întări forțele din România

Publicat: 29 feb. 2024, 22:01, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Încă 3.000 de militari NATO vor întări forțele din România

Efectivele trupelor NATO din România se vor mări cu încă 3.000 de militari, începând din primăvara anului viitor. Majoritatea dintre ei vor veni din Franța, spre a se alătura Grupului de Luptă NATO de la Cincu, care va ajunge astfel la nivel de brigadă.

Această decizie a fost luată joi, la vârful NATO. Anunțul a fost făcut joi de generalul francez Loïc Girard. Acesta a arătat că Grupul de Luptă de la Cincu, în apropiere de Brașov, numără deja 1.000 de militari.

Acest gup a fost înființat imediat după atacarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022. Comanda unității aparține Franței.

Grupul este unul dintre cele opt create de Alianța Nord – atlantică, după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea, în 2014.

Generalul francez Loïc Girard este locțiitorul comandantului Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est al NATO din România.

El a mai anunțat joi, la o întâlnire cu jurnaliștii români, că cei aproximativ 3.000 de noi militari NATO ce vor veni în România, majoritatea francezi, nu vor veni cu mâna goală. Odată cu ei vor fi dislocate și 37 de tancuri Leclerc și un număr neprecizat de obuziere Caezar.

Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est al NATO (în limba engleză Headquarters Multinational Division South East, indicativ HQ MND-SE) de la București – căruia i se subordonează Grupul de Luptă Cincu – este o structură militară de nivel C2 a Alianței, aflată sub comanda operațională a Comandamentului Suprem al Forțelor Aliate din Europa și sub controlul operațional al Comandamentului Forțelor Aliate Întrunite al NATO de la Napoli. Integrat în Structura de Forțe a NATO⁠, a luat naștere prin transformarea, în anul 2015, a Diviziei 1 Infanterie „Dacica” a Armatei României, România fiind o națiune cadru pentru această structură de comandă.

Are atât rolul  „de a fi în măsură să asigure comanda și controlul unei operații NATO de tip Articol 5 – Apărare Colectivă în flancul de sud-est al zonei de responsabilitate a NATO”, cât și pe cel de a interveni în transformarea și formarea capabilităților militare a României și Bulgariei. În subordinea sa se află Unitățile de Integrare a Forțelor NATO din București (România) și din Sofia (Bulgaria), precum și Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova, iar Brigada 2 Mecanizată din Stara Zagora (Bulgaria) are calitatea de mare unitate afiliată Comandamentului.