Încă o boală provocată de poluarea aerului care poate duce la pierderea vederii

Publicat: 21 iul. 2023, 21:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Încă o boală provocată de poluarea aerului care poate duce la pierderea vederii

Cercetătorii francezi transmit că poluarea aerului poate afecta nervului optic până la pierderea vederii.

Lista bolilor provocate de poluarea aerului este mare și cunoscută. Poluarea aerului are impact asupra sistemului respirator, cu creșterea riscului de cancer pulmonar. Numeroase studii de dată recentă indică faptul că poluarea aerului este implicată și în cazurile de autism, demență Alzheimer și probleme cardiace. Din păcate, la această listă se mai adaugă și glaucomnul.

Să notăm că glaucomul este o boală neurodegenerativă a nervului optic, a doua cauză de orbire, la nivel global.

Legătura dintre poluarea aerului și glaucomul a fost făcută de cercetătorii de la INSERM și Universitatea din Bordeaux, ale căror lucrări au fost prezentate la începutul lunii iulie, înainte de a fi publicate în următorul număr al revistei Environmental research.

Pentru acest studiu, cercetătorii francezi au monitorizat 683 de persoane din Bordeaux, în aglomerațiile specifice centrelor urbane mari, timp de zece ani. Din doi în doi ani, aceste persoane făceau investigații oftalmologice. De asemenea, se făceau măsurători privitoare la calitatea aerului. Astfel, cercetătorii au constat o legătură directă între poluarea aerului și micșorarea stratului retinian care este la originea glaucomului. Cu alte cuvinte, cu cât rata particulelor din aer este mai mare cu atât ochii îmbătrânesc prematur.

”Acest studiu sugerează o posibilă creștere a riscului de glaucom pentru locuitorii din zonele poluate cu particule fine, chiar și la un nivel sub pragurile de reglementare ale Uniunii Europene (25 micrograme/metro cub” , se precizează în comunicatul oferit presei de INSERM.

Aceste concluzii confirmă opiniile elaborate în urma unor studii realizate în China, Taiwan și Coreea de Nord. Lipseau totuși studii specifice mediului european, știut fiind că în Asia poluarea atinge nivele superioare.

Pentru Laure Gayraud, principala autoare a studiului, aceste rezulate reprezintă un argument suplimentar în favoarea scăderii pragurilor de reglementare europene, așa cum recomandă OMS, astfel încât să se treacă la reducerea expunerii europenilor la efectele poluării aerului.