Încă o comoară descoperită în Vrancea: 151 de monede găsite cu detectorul de metale (Video)

Publicat: 03 mart. 2024, 19:26, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Încă o comoară descoperită în Vrancea: 151 de monede găsite cu detectorul de metale (Video)

Încă o comoară a fost descoperită în Vrancea cu ajutorul detectorului de metale. Este vorba de 151 de monede găsite într-o pădure din comuna Poiana Cristei de către doi localnici, căutători de vestigii istorice.

Cei doi localnici care au dat de comoară au anunțat autorităţile locale, dar și poliția, așa cum trebuie procedat în astfel de cazuri. Acum, sunt așteptați specialiștii, care vor veni săptămâna viitoare pentru a examina monedele. În urma examinării, se va vedea dacă monedele sunt autentice, urmând să fie stabilită și vechimea acestora.

Nu este singura comoară descoperită în Vrancea. În 2016, un localnic a găsit 91 de monede din perioada geto-dacică

Comoara unică de la Crângul Petrești

În 2016, un pasionat de detecție metale, care deținea și autorizație în acest sens, a descoperit o comoară deosebită: 91 de monede din argint pe un islaz din comuna Vânători, lângă Crângul Petrești, foarte aproape de casă.

Monedele erau foarte bine conservate. Pe revers aveau un cal în mișcare, iar pe avers chipul lui Zeus, potrivit Harta comorii. Fiecare dintre monede avea o greutate de 10-13 grame fiecare.

Specialiștii de la Muzeul de Istorie din Focșani au catalogat monedele ca fiind drahme getice din tipul Dumbrăveni. Ele imitau monedele macedonene de tip tetradrahma ale lui Filip al II-lea. Aceasta este o dovadă a utilizării de către geto-daci a unui sistem propriu monetar.

Tezaurul monetar a fost predat Muzeului de Istorie din Focșani.