Încălcări flagrante ale suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Apel al Consiliul Uniunii Ucrainenilor din România

Publicat: 25 feb. 2022, 10:30, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Încălcări flagrante ale suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Apel al Consiliul Uniunii Ucrainenilor din România

Vicepremierul și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, se arată nemulțumit de faptul că niciun guvern nu a reușit să consume fondurile puse la dipoziție de Uniunea Europeană. Perspectiva este destul de bună pe Programul Operațional Structura Mare (POIM), unde există supracontractare.

România, indiferent de guvern - ca să fiu clar, să nu fiu interpretat - nu a fost în stare să cheltuie banii europeni pe care i-a primit”, a declarat Grindeanu, marţi, la Călăraşi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Una dintre explicații ține de faptul că multe proiecte au fost împărţite în mai multe faze, întinzându-se pe mai multe exerciţii financiare. Din această cauză, sunt încă în implementare, deşi, după proiectele iniţiale, ar fi trebuit finalizate. 

Pe fiecare proiect european trebuie să asigurăm cofinanţare din bugetul de stat, aşa cum ştiţi. Mare parte din banii din bugetul de stat merg, cum s-a creionat bugetul Ministerului Transporturilor, a mers pe cofinanţare pe aceste proiecte prinse în programele operaţionale din perioada respectivă. Din păcate, ritmul nu a fost cel impus de către Comisie, foarte multe proiecte s-au fazat, au trecut de pe un program operaţional pe altul. Un lucru bun este în schimb următorul: că pe POIM, adică cel care se termină, avem supracontractare, adică ne ducem undeva spre 200%. Până în 2023 Ministerul Transporturilor va cheltui şi chiar va fi situaţia să ia din alte părţi, dacă e posibil”, a mai declarat Grideanu. 

Consiliul Uniunii Ucrainenilor din România îşi exprimă solidaritatea cu poporul ucrainean şi condamnă cu fermitate agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, după recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste Lugansk şi Doneţk, acte care sunt „încălcări flagrante ale suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, ale dreptului internaţional şi securităţii şi stabilităţii regionale, europene şi euroatlantice”.

Deputatul Nicolae Miroslav Petreţchi (Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale), Consiliul Uniunii Ucrainenilor din România face apel la oprirea imediată a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei şi încetarea oricăror operaţiuni militare îndreptate asupra statului ucrainean, subliniind că disputele şi conflictele trebuie rezolvate exclusiv pe calea dialogului, după cum transmite acesta într-un comunicat.

Un apel către reprezentanții Vicariatului Ortodox Ucrainean din România

UUR salută reafirmarea angajamentului ferm și constant al României, UE și NATO pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și disponibilitatea de a oferi asistență umanitară Ucrainei. De asemenea, își exprimă disponibilitatea de a sprijini autoritățile române și ucrainene, în cazul agravării situației în Ucraina, (eventualitatea unui aflux de refugiați din Ucraina), oferind ajutorul unor echipe puternice și dedicate, capabile să asigure suportul logistic și lingvistic necesar, punând la dispoziția autorităților românești, spațiile din sediile Uniunii Ucrainenilor din România.

Nu în ultimul rând, UUR adresează un apel către reprezentanții Vicariatului Ortodox Ucrainean din România, Vicariatului greco-catolic Ucrainean din România, Bisericii Penticostale, Bisericii Baptiste, Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și celorlalte culte religioase din România, să vină în sprijinul populației din Ucraina, atât în plan spiritual, prin rostire de rugăciuni pentru Ucraina și pentru pacea din această parte a lumii, în cadrul slujbelor religioase, cât și în cel material, cu tot ceea ce este nevoie în astfel de situații.

Totodată, organizația aprobă deschiderea unui fond, denumit „Pentru pacea din Ucraina şi solidaritate cu poporul ucrainean”, în vederea acordării de sprijin umanitar cetăţenilor ucraineni din zonele afectate de conflict, la care pot contribui etnicii ucraineni din România şi nu numai.