Încasările din turismul intern de Anul Nou au scăzut cu 40%. Unde și-au petrecut românii Revelionul

Proprietarii de restaurante și hoteluri au înregistrat încasări cu peste 40% mai mici de Revelion. Cei mai afectați au fost hotelierii din București și din stațiunile balneo-climaterice.

Un număr de 121.000 de turişti au petrecut Revelionul 2021/2022 într-o destinaţie din România, cu 32% mai puţini în comparaţie cu Revelionul 2019/2020, şi au cheltuit aproape 25,6 milioane de euro, sumă mai mică cu 40% faţă de cea cheltuită în aceeaşi perioadă a anului 2019, an de referinţă în turismul intern înainte de pandemie, potrivit unui comunicat remis luni de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Spre deosebire de anii trecuţi, rezervările pentru Revelion au fost realizate în ultimul moment, iar faţă de anul trecut durata sejurului a scăzut de la cinci la trei nopţi de cazare, deoarece zilele legale nelucrătoare de 1 şi 2 ianuarie au fost în weekend.

Prin urmare, multe unităţi de cazare din România au avut un grad de ocupare mic sau chiar au fost goale, notează Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc.

Casele și pensiunile de la țară, la mare căutare

Cel mai mare număr de locuri vândute de Revelion s-a înregistrat în turismul rural – aproximativ 48.000, totalul fiind cu 20% mai mic faţă de cifra înregistrată în Revelionul 2019/2020.

Pe locul secund în clasamentul destinaţiilor interne alese de Revelion se află staţiunile montane, unde peste 40.000 de turişti şi-au petrecut Revelionul, cu 18% mai puţini faţă de anul 2019.

Valea Prahovei și Poiana Brașov, cele mai solicitate

Cele mai solicitate staţiuni au fost cele cunoscute de pe Valea Prahovei, Poiana Braşov, zona Rucăr-Bran, Păltiniş, Rânca, Straja, precum şi cele din Maramureş şi Bucovina. O noutate pentru turişti a fost deschiderea primei pârtii olimpice de schi din România şi a telegondolei din staţiunea montană Borşa, situată la poalele Munţilor Pietrosul Rodnei.

Staţiunile balneare au găzduit de Anul Nou peste 16.000 de români, în scădere cu 37% faţă de anul 2019. Cele mai vândute pachete au fost cele cu trei nopţi de cazare şi demipensiune, petrecere de Revelion, dar şi acces gratuit la piscină, saună şi sala de fitness.

Hotelurile și restaurantele din București, scăderi de 57%

Cea mai mare scădere, de 57%, s-a înregistrat în hotelurile şi restaurantele din Bucureşti şi din oraşele din ţară, multe locaţii fiind închise din cauza lipsei de turişti şi de personal. Astfel, doar 13.500 de români au petrecut Revelionul într-unul dintre hotelurile situate în marile centre urbane, unde sejurul minim a fost de două nopţi.

Ca în fiecare an, au fost făcute rezervări şi în Delta Dunării şi pe litoralul românesc, numărul turiştilor fiind totuşi mic comparativ cu alte destinaţii.

Lipsa voucherelor a crescut turismul la negru

Prim-vicepreşedintele executiv al FPTR, Dragoş Răducan, a arătat că lipsa voucherelor de vacanţă a dus la creşterea numărului de turişti în structuri neclasificate. „E important de subliniat faptul că în unităţile de cazare din ţară nu a existat limită de capacitate şi au fost acceptate persoanele vaccinate sau trecute prin boală, precum şi persoanele testate, iar în restaurante singura restricţie a fost ca acestea să funcţioneze la 50% din capacitate. În anul 2021, lipsa voucherelor de vacanţă a dus la creşterea numărului de turişti cazaţi în structuri neclasificate, care, în unele staţiuni, a ajuns să depăşească numărul locurilor în unităţile clasificate. Astfel, jumătate dintre cei prezenţi în staţiunile de pe Valea Prahovei au fost cazaţi în vile şi apartamente neclasificate şi au petrecut noaptea de Revelion în aceste structuri, cu mâncare şi băutură adusă de acasă sau comandată online”, a menţionat prim-vicepreşedinte executiv al FPTR, citat în comunicat.

Cu 42% mai puțini turiști pentru Revelionul în străinătate

În ceea ce priveşte Revelionul petrecut de români în străinătate, numărul acestora a scăzut cu aproximativ 42% faţă de anul 2019.

De-a lungul anului, incertitudinea şi teama privind introducerea unor restricţii au afectat vacanţele românilor în străinătate, iar numărul acestora a depins de clasificarea ţărilor conform ratei de incidenţă. De aceea, turiştii care au preferat să petreacă noaptea de Revelion într-o destinaţie externă au luat această decizie în ultima clipă, se precizează în comunicatul FPTR.

Profitând de vremea caldă, o parte dintre români au ales să călătorească cu autoturismul personal în ţările apropiate din Europa, pentru a evita zonele aglomerate din aeroporturi şi schimbările permanente cu privire la regulile de călătorie cu avionul. Astfel, în acest an, scăderea cererii faţă de anul 2019 şi pierderile suferite în anul 2020 au determinat companiile aeriene să majoreze tarifele spre destinaţiile solicitate în această perioadă.

Şi de acest Revelion s-a păstrat tendinţa de organizare pe cont propriu a vacanţelor, turiştii români folosind platformele de rezervări online, mai ales pentru rezervarea biletelor de avion şi a cazărilor în destinaţii externe, chiar dacă pe site-urile specializate în promovarea ofertelor restaurantelor şi hotelurilor de Revelion numărul acestora a fost foarte mic comparativ cu anul 2019.

Egiptul și Dubaiul au fost printre cele mai solicitate destinații de Revelion, potrivit reprezentanților agențiilor de turism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Caracatița politică și de afaceri din Dolj, păstorită de SRI, denunțată...

Un denunț exploziv la Serviciul Român de Informații, făcut de un afacerist din Craiova, cu circa o lună înainte ca Eduard Hellving să plece...

Care este firma din Cluj la care apelează constructorii străini când...

În lumea construcțiilor de autostrăzi din România, există o firmă din Cluj pe care constructorii străini o caută atunci când se confruntă cu provocări...