Incendiu puternic la Stănilești. Șase case salvate la limită!

Publicat: 31 mart. 2024, 10:47, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
Incendiu puternic la Stănilești. Șase case salvate la limită!

Peste 100 de hectare de vegetaţie uscată şi plantaţie silvică au fost distruse, sâmbătă, de un incendiu produs în comuna vasluiană Stănileşti. Pompierii militari au avut nevoie de mai mult de şapte ore pentru a stinge flăcările.

După cum au informat reprezentanții Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, când au ajuns pompierii la Stănilești, incendiul se manifesta pe aproximativ 40 de hectare de vegetaţie uscată. Din cauza vântului extrem de puternic a apărut riscul de propagare la o plantaţie cu puieţi de salcâm, sălcioară, ulm, tei şi stejar, Erau amenințate și mai multe locuinţe şi un cimitir.

„Pompierii din Huși au intervenit cu trei autospeciale de stingere cu apă şi spumă. În sprijinul lor au acționat și SVSU Stănileşti şi 15 voluntari, precum şi 40 de angajaţi silvici. Aceştia au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă şi un tractor, pentru a trage mai multe brazde. Din cauza vegetaţiei uscate, înalte de circa un metru, dar şi a vântului foarte puternic, incendiul s-a extins cu repeziciune şi a pătruns inclusiv în zona plantaţiei silvice. După circa şapte ore, incendiul a fost lichidat”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Marius Stanciu.

Bilanțul incendiului arată astfel: 55 de hectare de vegetaţie uscată şi aproximativ 60 hectare plantaţie de ulm, salcâm, tei şi stejar, distruse de foc.

Au fost salvate, însă, peste 40 hectare plantaţie silvică, circa 21 hectare plantaţie de pomi fructiferi, dar, cel mai important, şase locuinţe şi opt anexe gospodăreşti.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost focul aprins în spaţiu deschis, în ciuda vântului puternic, spun reprezentanții ISU.

De la începutul acestui an, pompierii militari vasluieni, cu sprijinul pompierilor voluntari, au intervenit pentru limitarea şi lichidarea mai multor incendii de vegetaţie uscată, care au afectat o suprafaţă de aproximativ 250 de hectare de teren.

Reprezentanţii ISU Vaslui atrag atenţia asupra faptului că incendiile de vegetaţie uscată se extind cu repeziciune cuprinzând suprafeţe foarte mari şi avertizează cetăţenii că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor şi a deşeurilor poate avea consecinţe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât şi asupra proprietăţii sau chiar a vieţii.