Începe Săptămâna Mare, numită şi Săptămâna Patimilor: Tot ceea ce se face, pe zile

Începe Săptămâna Mare, numită şi Săptămâna Patimilor, ultima și, totodată, cea mai aspră din postului Paştelui. Este, de fapt, o săptămână distinctă a postului, adăugându-se celor 40 de zile propriu-zise de post, și amintește de patimile lui Iisus.

În această săptămână ar trebui să ne liniştim și să ne reculegem, după cum spun și Sfinții Părinți.

Luni și marți,în Biserici se citesc Evangheliile. În Lunea din Săptămâna Mare se scoate totul din casă la aerisit, se spală şi se văruiesc casele.

În Marțea cea mare sau cea seacă preoții citesc în biserică Pilda celor 10 fecioare, care se pregătesc pentru nuntă.

Miercurea Mare este ziua în care Iuda l-a vândut pe Iisus. Este ultima zi din Săptămâna Patimilor când se mai pot face treburi pe câmp sau se mai spală și calcă.

În biserici continuă Deniile

Joia Mare sau Joia Neagră e o zi importantă, cea a Deniei Mari. Potrivit credinţei creştin-ortodoxe, acum ni se aminteşte cum Mântuitorul le-a spălat picioarele ucenicilor, fiind îndemnaţi la smerenie. Tot în Joia Mare se vopsesc ouăle.

În Vinerea Mare, zi de post negru, în Biserici e oficiat Prohodul și se înconjoară biserica.

În mijlocul lăcașului de cult, este așezată o masă pe sub care vor trece credincioșii, în amintirea suferințelor lui Hristos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...