Încoronarea regelui Charles. Când are loc și ce se întâmplă în cele 3 zile

Publicat: 24 apr. 2023, 13:04, de Aura Bănescu, în LIFESTYLE , ? cititori
Încoronarea regelui Charles. Când are loc și ce se întâmplă în cele 3 zile

Regele Charles al III-lea va fi încoronat pe 6 mai 2023 la Westminster Abbey din Londra, alături de soția sa, Regina Consoartă Camilla. Pregătirile pentru evenimentul de pe 6 mai sunt cunoscute sub numele de cod „Operation Golden Orb” și stabilesc în detaliu fiecare pas al marelui eveniment.

„Încoronarea va reflecta rolul monarhului de astăzi și va privi spre viitor, având în același timp rădăcinile în lunga tradiție și fast a monarhiei”, reiese din comunicatul Palatului Buckingham.

Să reamintim că în 1953 încoronarea Elisabetei a II-a, prima transmisă în direct la televiziune, costase 1,57 milioane de lire sterline (1,8 milioane de euro), echivalentul în 2022 a 46 de milioane de lire sterline (52 de milioane de euro). Nicio informaţie nu a fost publicată de guvernul Regatului Unit sau de Palatul Buckingham cu privire la factura încoronării, ce ar urma să coste cu toate acestea mai multe zeci de milioane de lire sterline.

Grupuri anti-monarhie au denunţat costul acestui eveniment. Aceasta este „o palmă peste faţa a milioane de persoane care suferă din cauza creşterii costului vieţii”, a denunţat Graham Smith de la grupul Republic, care intenţionează să manifesteze pentru abolirea monarhiei pe 6 mai.

Unde are loc ceremonia încoronării lui Charles

Ceremonia încoronării lui Charles (73 de ani) va avea loc la Westminster Abbey și va fi condusă de Arhiepiscopul de Canterbury, prima figură religioasă din Biserica Anglicană și al doilea șef al acesteia, după monarhul britanic.

Urmează ca suveranul să depună jurământul de încoronare (Coronation Oath Act), scris în 1688 prin care se va angaja solemn să guverneze poporul conform legilor adoptate de Parlament, să aplice legea și justiția „cu clemență” și să „facă tot ce este posibil pentru a păstra Biserica Anglicană și religia protestantă”.

Apoi, așezat pe Scaunul Regelui Edward, de fapt un tron ​​făcut în 1300 și folosit la fiecare încoronare din 1626, el va fi „uns, binecuvântat și consacrat” de către Arhiepiscopul de Canterbury, care îi va da inelul, cele două sceptre regale, globul și pelerina, punându-i coroana pe cap. Membrii familiei regale îi vor aduce un omagiu și se va oficia împărtășania. Adunarea va putea cânta în cor „God save the King”.

Ce simboluri ale puterii și spiritualității va primi Carol al III-lea

Regatul Unit este singura monarhie din Europa care continuă să folosească costume regale, sceptrul sau anumite săbii în timpul ceremoniilor de încoronare. Simboluri ale puterii și spiritualității, bijuteriile coroanei britanice, ținute sub supraveghere atentă la Turnul Londrei, vor părăsi celebrul monument pentru a fi folosite în timpul încoronării regelui.

Coroana Sfântului Eduard, realizată în 1661 pentru încoronarea lui Carol al II-lea, este cea mai importantă și sacră dintre toate coroanele. Se folosește doar în momentul încoronării. Fabricată din aur masiv, argint, rubine și safire în special și echipată cu o bandă de hermină, cântărește mai mult de două kilograme, citează stiridinlume.ro.

Conform tradiției, ea se poartă la sfârșitul ceremoniei și pentru procesiunea regală. Realizată în 1937 pentru încoronarea regelui George al VI-lea, aceasta este coroana pe care Elisabeta a II-a a purtat-o ​​după încoronarea ei.

Ce festivități vor mai avea loc după încoronare

Charles al III-lea şi Camilla se vor deplasa de la Palatul Buckingham la Westminster Abbey într-o ceremonie numită „Procesiunea Regelui”, apoi aceștia se vor întoarce la palat în cadrul „Procesiunii de încoronare”, la care li se vor alătura şi alţi membri ai familiei regale.

A doua zi, pe 7 mai, la Castelul Windsor, va avea loc un concert cu „personalităţi emblematice de pe scena muzicală internaţională şi vedete contemporane”, ce va fi difuzat de BBC.

Luni, 8 mai, va fi sărbătoare legală, iar oamenii vor fi încurajaţi să facă voluntariat. Mişcarea urmăreşte „să adune oamenii şi să creeze o mişcare de voluntariat care va dura dincolo de weekendul încoronării” a precizat palatul.

Cele 7 condiții puse de Harry pentru Încoronare

Când fiul cel mic al regretatei Prințese Diana a fost întrebat, la începutul anului, dacă va fi prezent la Încoronarea tatălui său, a spus că mingea se afla în terenul familiei regale. A ținut să adauge atunci că anumite discuții trebuie să aibă loc, pentru ca acest lucru să se întâmple.

Să discute cu Charles – DA

Harry și-a dorit să stea de vorbă cu tatăl și fratele lui, față în față, înainte de-a accepta să participe la marele eveniment regal. „El spune că vrea să se împace cu familia lui și că acest lucru ține de ei, dar, până acum, nimic nu s-a întâmplat în acest sens”, a dezvăluit o sursă pentru The Mirror.

Discuție privată cu William – NU

Harry și-a dorit să stea de vorbă și cu William, însă cei doi frați nu și-au vorbit de la înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a. Organizatorii marelui eveniment se străduiesc să facă totul posibil pentru ca cei doi frați să nu se simtă inconfortabil în timpul evenimentului istoric. Astfel, Will și Harry vor sta atât de departe unul de altul, încât nicio cameră video să nu-i poată conține pe amândoi în același cadru. Nicio eventuală grimasă de pe chipul lor nu trebuie difuzată în direct la TV, potrivit okmagazine.ro.

Sfârșitul atmosferei toxice din familie – NU

După acuzațiile aduse familiai regale britanice, în cartea Spare și documentarul său de pe Netflix, e de la sine înțeles că Harry nu va fi primit cu brațele deschise de rudele lui cu sânge albastru. A existat posibilitatea ca Harry să nu participe deloc la încoronare din cauza tensiunii crescute din familia sa. Totuși, Harry s-a decis să participe la eveniment, cu toate că mai nimic nu s-a rezolvat între timp.

Meghan Markle să fie invitată – DA

În ciuda faptului că Ducesa de Sussex a fost extrem de critică la adresa monarhiei britanice, ea a primit o invitație oficială la Încoronarea Regelui Charles al III-lea. Se pare că asta a fost una dintre condițiile puse de Harry – să fie invitată și soția lui. Că Meghan n-a acceptat invitația, asta este altă discuție!

Marcarea zilei de naștere a lui Archie – NU prea

Încoronarea pică fix în ziua în care micuțul Archie împlinește 4 ani, însă el n-a fost invitat la marele eveniment. N-a fost nicio intenție malițioasă la mijloc, ci simplul fapt că băiețelul și sora lui, Lilibet, sunt prea mici pentru a participa la un astfel de eveniment solemn.

Asigurarea securității lui Harry – DA

Harry se teme pentru siguranța lui în Marea Britanie și a cerut să-i fie asigurată paza pe toată durata șederii lui în țara sa natală. Iar cererea lui a fost acceptată. El va beneficia de protecția poliției britanice pe toată durata weekendului încoronării.

Apariție la balcon – NU

Regele și regina vor apărea la balconul Palatului Buckingham pentru a sărbători Încoronarea, dar ei vor fi însoțiți numai de membri activi ai familiei regale. Decizia lui Charles de-a apărea doar alături de cele mai loiale rude ține de dorința sa de-a reduce birocrația și tradiția regală stufoasă. Astfel, Prințul Harry nu va apărea la balcon lângă tatăl lui, în ziua lui cea mare.

foto: stirilekanald.ro