Încotro merge economia Ucrainei? Argumente pentru o revenire în forță

Publicat: 15 apr. 2022, 17:14, de Cezar Amariei, în Internațional , ? cititori
Încotro merge economia Ucrainei? Argumente pentru o revenire în forță

Estimările pe termen scurt pentru economia Ucrainei sunt extrem de volatile, dar există investitori care susțin că țara va reveni puternic, odată ce războiul va fi câștigat, se arată într-o analiză publicată de Kyiv Post.

La începutul acestei săptămâni, Școala de Economie din Kiev a emis o prognoză care estimează costurile directe actuale ale războiului împotriva Ucrainei la aproximativ 80 de miliarde de dolari. Această estimare se bazează pe dovezi că invazia rusă a „distrus, deteriorat sau confiscat” o următoarele:

3.000 de kilometri de drumuri;

37.000 mp de locuințe;

319 grădinițe;

205 instituții medicale;

546 instituții de învățământ;

145 fabrici;

54 de clădiri ale administrației guvernamentale;

277 poduri și treceri de poduri;

10 aerodromuri militare, 8 aeroporturi și 2 porturi;

62 de clădiri culturale;

74 de clădiri folosite pentru slujbe religioase.

De la începutul războiului, Națiunile Unite estimează că aproape 11 milioane de ucraineni (aproximativ un sfert din populație) au fost strămuți din casele lor. Dintre aceștia, 4,3 milioane au fugit din țară iar aproximativ 6,5 milioane sunt strămutați intern.

Astfel de mutări ale populației pot crea probleme pe termen lung pentru refacerea economiei. Școala de Economie din Kiev și Ministerul Economiei din Ucraina avertizează că costurile indirecte ale invaziei ar putea fi cu 700% mai mari decât costurile directe ale războiului. Într-o declarație comună, o combinație estimată de costuri directe și indirecte, care include lucruri precum „scăderea PIB-ului, încetarea investițiilor, ieșirea forței de muncă, costuri suplimentare de apărare și asistență socială”, ar putea fi în pragul „564-600 de miliarde de dolari”.

Argumentele revenirii

Dan Rapoport a petrecut aproape 20 de ani lucrând ca bancher de investiții la Moscova, înainte de a se muta la Kiev, unde susține acum eforturile de apărare ucrainene. El crede că banii rușilor și ai  guvernului rus ar putea duce la creșterea noii economii ucrainene de după război.

„Există aproape un trilion de dolari de fonduri rusești înghețat în întreaga lume, inclusiv fonduri personale sancționate și fonduri ale Băncii Centrale. Aceste fonduri vor fi în cele din urmă transferate Ucrainei ca despăgubire, după o decizie judecătorească care arăta culpabilitatea Rusiei în război”, susține Rapoport care se așteaptă și ca mediul internațional să contribuie masiv la reconstruirea economiei ucrainene.

Mulți experți sunt de acord cu analiza Rapoport și cred că, atunci când războiul se va încheia, Ucraina se va întoarce pe picioare, va experimenta o creștere economică puternică și se va apropia mai mult de a-și îndeplini încercarea de a adera la Uniunea Europeană.

 

Dr. Tom G. Palmer este coautor al cărții „Development with Dignity” (Londra: Routledge, 2022), vicepreședinte executiv pentru programe internaționale la Atlas Network și senior fellow la Institutul Cato din SUA. El subliniază că Ucraina trebuie să urmeze exemplele din secolul al XX-lea postbelice ale altor țări europene, dacă dorește să aibă parte de o renaștere, afirmând: „Va renaște, dacă îi urmează pe Ludwig Erhard și Luigi Einaudi, care au liberalizat economiile etatiste ale Germaniei și Italia după război.”

Palmer ne reamintește că aceasta a fost cheia dezvoltării acelor națiuni, deoarece „au abolit controalele prețurilor, restricțiile de intrare, birocrația zdrobitoare, companiile de stat și au eliberat întreprinderea oamenilor umili de zi cu zi”. El avertizează că, în caz contrar, există riscul unei „vasalări perpetue față de Rusia”.

Gintarė Narkevičiūtė-Jurgelionė, un specialist în finanțe și investiții, care coordonează și asistența umanitară pentru Ucraina din Lituania,rezumă situația actuală spunând că „astăzi, când se discută despre Ucraina în presă, accentul principal este cel mai recent știri de pe câmpul de luptă și nu pe viitor”.

Cu toate acestea, ea adaugă că „Ucraina este incredibil de perspectivă” și că „are un mare viitor economic la orizont”. Ea conchide: „Cunosc investitori care au spus că în ziua în care războiul se termină, Kievul este primul loc în care vor merge”.