Incredibil cât este amenda pentru cardul de energie folosit incorect

De la 1 februarie începe distribuirea cardurilor de energie, iar primele plăți se vor putea face chiar în februarie. Beneficiarii trebuie să știe că folosirea incorectă le poate aduce sancțiuni de până la 6.000 lei.

Cardurile de energie pot fi folosite doar pentru plata facturilor de electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că beneficiarii care folosesc cardul plata altor produse/servicii decât cele pentru care este destinat, se pedepsește cu amendă contravențională între 4.500–6.000 lei. De asemenea, beneficiarilor le este interzis să vândă sau să doneze cardul de energie.

În 2023, românii cu venituri mici vor primi  două tichete de 700 de lei pentru ajutor la plata facturilor în februarie și septembrie.

Lista cu beneficiarii estet întocmită de Ministerul Muncii, iar cardurile sociale vor fi distribuite de Poșta Română.

Cine primește cardul de energie

Cardul de energie va ajunge la următoarele categorii de beneficiari:

  • pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum şi pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă, cu condiția ca veniturile lunare realizate să fie mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare realizate care să fie mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei;
  • familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la venit minim garantat.

Mai trebuie specificat și faptul că venitul net per coabitant la nivelul unui loc de consum nu trebuie să depășească 2.000 lei.

Care este procedura de acordare a cardului de energie

Plăţile din ajutorul pentru încălzire se pot realiza prin servicii de mandat postal, apelând la una dintre modalităţile următoare:

Fie direct la poştaşul de care aparţine beneficiarul ajutorului de încălzire, fie direct la oficiul poştal în raza căruia beneficiarul îşi are domiciliul. De asemenea,  beneficiarul poate apela la servicii electronice de mandat postal.

Soldul contului beneficiarului se poate vedea la fiecare plată. Cardurile sunt valabile până la data de 1 ianuarie 2024.

Citeste si Cardul de energie – Care este numărul de telefon la care puteți suna în caz de probleme

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...