Incredibil! Dosarul Mineriadei din iunie 1990, întors la Parchetul Militar, pe motiv de nulitate a rechizitoriului

Decizie definitivă! Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, în care fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul director al SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată în iunie 2017 pentru infracţiuni contra umanităţii – se va întoarce la Parchet pentru refacerea anchetei.

Judecătorii Instanței Supreme au luat această decizie, joi, și este definitivă.

Înalta Curte de Casație și Justiție a menținut hotărârea inițială în acest sens, pronunțată în luna mai a anului trecut, pe motiv de nulitate a rechizitoriului.

În urmă cu trei ani dosarul a fost trimis în judecată și a stat doi ani în cameră preliminară la ÎCCJ.

La mai bine de 30 de ani de la șocantele evenimente în care peste 1000 de oameni au fost răniți și alți patru au murit, rechizitoriul trebuie făcut.

În luna mai a anului trecut, Instanța Supremă a decis ca dosarul Mineriadei să fie retrimis Parchetului pentru refacerea anchetei.

Soluția judecătorilor a generat revoltă în rândul părților civile din dosar.

„Pentru injustiția asta nefuncțională aservită ne luptăm de 29 de ani, au rămas urmași, dar acest dosar istoric arată clar că noi cu sânge am câștigat libertatea. Ce rost mai am eu față de societate, când nu am parte de acest proces echitabil? Bataie de joc”, spunea atunci Marin Stoica, care în iunie 1990 a fost bătut cu sălbăticie, până a intrat în comă, citat de Hotnews.ro.

Decizia nu a fost însă definitivă, fiind atacată atât de către Parchetul General, cât și de către sute de victime și de moștenitori ai acestora.

Joi, instanța supremă a respins ca nefondate aceste contestaţii. Decizia – pronunţată în şedinţa din Camera de Consiliu – este definitivă.

Astfel, la mai bine de 30 de ani de la evenimentele tragice, dosarul Mineriadei se întoarce la Parchetul General. Au fost anulate ordinele de punere sub acuzație a inculpaților, dar și toate probele din rechizitoriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...