Incredibil! Laurențiu Cazan, cel care a coordonat intervenția violentă a jandarmilor la protestul Diasporei din 2018, numit șeful IJJ Prahova

Coordonatorul intervenției violente a jandarmilor la protestul Diasporei din 10 august 2018, Laurențiu Cazan, a fost numit inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova. Până în prezent, Cazan a fost adjunctul Jandarmeriei București.

”Laurențiu Cazan a fost împuternicit (șef interimar – n.red.) pentru 6 luni în această funcție de către inspectorul general al Jandarmeriei (Alin Mastan – n.red.). Ordinul a fost semnat pe 28 decembrie”, a declarat Sorin Despina pentru G4Media.ro.

Întrebat cum a fost numit în această funcție, din moment ce este urmărit penal în dosarul DIICOT, Despina a răspuns:

”Nu există nici un temei legal să nu fie numit. Acuzațiile la adresa lui au fost clasate, șeful DIICOT a infirmat soluția, iar ordonanța de infirmare se judecă acum la Înalta Curte. Ca atare, el poate fi numit la conducerea unui inspectorat județean”.

Întrebat, de asemenea, în ce mod va afecta imaginea Jandarmeriei și încrederea populației în această instituție, Despina a refuzat să răspundă la această întrebare.

Cazan, care la mitingul din 2018 era maior, apare acum pe site-ul Jandarmeriei Prahova cu gradul de locotenent – colonel.

”Se folosește mult termenul a gaza. Vă rog să vă uitați în Dicționarul Explicativ al Limbii Române și vedeți ce înseamnă a gaza”, a declarat Laurențiu Cazan în septembrie 2018 la ieșirea de la Parchetul General, unde a fost pus sub urmărire penală în dosarul violențelor din 10 august.

Laurențiu Cazan ar lua aceleași măsuri dacă mâine ar fi iar protest

Laurențiu Cazan era șeful dispozitivului de intervenție din Piața Victoriei în momentul în care a avut loc protestul diasporei. El a mai precizat că dacă mâine ar fi 10 august, ar lua aceleași măsuri.

Laurenţiu Cazan a fost anchetat de DIICOT în dosarul violențelor jandarmilor la mitingul Diasporei, dar procurorul de caz, Doru Stoica, a clasat în 26 iunie 2020 acuzațiile la adresa șefilor jandarmeriei. Pe 4 august, șefa DIICOT de la acel moment, Giorgiana Hosu, a anunțat că a infirmat clasarea unora dintre acuzațiile împotriva șefilor Jandarmeriei din Dosarul 10 august.

Hossu a revenit asupra ordonanței de clasare abia după ce decizia a fost puternic criticată, atât societatea civilă, cât și de liderii USR/PLUS și PNL.

Acum, instanța urmează să se pronunțe asupra ordonanței de redeschidere a urmăririi penale.

În dosarul inițial, Laurențiu Cazan era acuzat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, complicitate la abuz în serviciu.

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole