Incredibil. Oierii români sunt mulțumiți de prețuri. Norocul numit Ucraina

Publicat: 26 oct. 2023, 08:30, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Incredibil. Oierii români sunt mulțumiți de prețuri. Norocul numit Ucraina

Crescătorii de oi din România se declară mulțumiți de prețurile cu care își vând animalele, în acest an, mai ales că furajele s-au ieftinit semnificativ față de anul trecut, iar explicația este simplă: cerealele din Ucraina susțin zootehnia autohtonă. Pentru fermierii care fac cultură mare, situația este dezastruoasă, însă.

“Prețurile sunt bunișoare, în acest an: 16-17 lei/kg în viu, ținând cont că furajul s-a ieftinit foarte mult în raport cu anul trecut. Chestia cu Ucraina, pentru zootehnie este bine să zic așa, dar pentru cine face cultură mare este rău. Noi avem și cultură mare și zootehnie, pe o parte ne ajută, pe alta ne încurcă. Furajele sunt foarte ieftine, raportat la anul trecut când au fost exagerat de scumpe”, a declarat la Indagra, pentru Ziarul Puterea, Ioan Branga, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine “Miorita” din Chișineu-Criș, județul Arad.

Fermierii din cultura mare, în schimb, spun că au ajuns la sapă de lemn din cauza cerealelor ieftine din Ucraina. La grâu, de exemplu, la momentul recoltatului, prețul era de circa 60-70 de bani/kg, în condițiile în care intra marfă din Ucraina și cu 40 de bani/kg.

Destinații de export pentru mielul românesc

Pentru oieri, principala destinație la export o constituie țările arabe, unde ajunge undeva la 80% din efectivul de miei. Solicitări sunt, însă, și din partea unor țări europene.

“Piața arabă vrea marfă mare, berbecuți, în special, îngrășați, dar cerere există și din țări din Europa cum ar fi Italia, Grecia și Franța, unde sunt mulți musulmani”, a mai precizat Branga.

La intern, se vând doar undeva la un milion de animale cu ocazia sărbătorilor pascale, așa cum bine se știe.

Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine “Miorita” din Chișineu-Criș din județul Arad include circa 340 de membri și deține registrul genealogic al rasei Țigaie la nivel de țară, în care sunt înscriși aproximativ 3.000 de crescători.