INCREDIBIL. PSD a propus la CONPET un director general PNL, garantat de Roberta Anastase, care a devalizat… CONPET Ploiești

Impunerea lui Dorin Tudora ca director general interimar al SC CONPET SA a generat un scandal uriaș între membrii coaliției de guvernare, mai ales după ce acesta a încercat să înlocuiască oamenii de la PNL cu cei de la PSD.

Însă, ceea ce se știe mai puțin, este că Dorin Tudora a fost acum propus ca director de către PSD iar el a mai fost director la CONPET pe vremea PDL, când s-a „remarcat” prin câteva „performanțe” care pot fi și acum omologate de DNA.

Omul PNL, propus de PSD

PUTEREA a semnalat recent, în premieră, că cei șapte membri ai Consiliului de Administrație de la SC CONPET SA au decis ca noul director general interimar al societății să fie Dorin Tudora, care era până atunci director general adjunct 2.

Numai că, ceea ce se știe mai puțin este faptul că bordul administrativ de la CONPET este controlat de oamenii impuși de PSD. Dorin Tudora a fost propus acum ca director general de către fostul secretar de stat de la Ministerul Economiei din guvernarea Ponta, Mihai Adrian Albulescu, având susținerea a încă doi foști secretari de stat din guvernarea PSD, Darius Meșca și Nicușor Buică.

Omul de casă al Robertei Anastase, reevaluat de PNL la propunerea PSD

Dar, ceea ce s-a uitat foarte repede este faptul că Dorin Tudora, omul garantat și susținut de Roberta Anastase și edilul Ploieștiului, Andrei Volosevici, a mai condus SC CONPET SA, între 2010 și 2012.

Numai că acest mandat a fost marcat de câteva scandaluri uriașe dintre care unul a ajuns pe masa DNA. Pentru a înțelege mai bine cine este Dorin Tudora și ce îl recomandă pentru acest post extrem de greu și important este interesant de amintit trecutul profesional al acestuia.

În anul 2012, omul de casă al PDL-ului Dorin Tudora a fost schimbat din funcția de director general al Conpet. Dar povestea nu s-a terminat aici, pentru că un an mai târziu au ieșit la iveală „afacerile” pe care Tudora le-a făcut de la conducerea companiei controlate de stat.

Tudora trimis de Ponta la DNA

Potrivit cotidianul.ro, în urma unui control efectuat la SC CONPET SA Ploiești, Corpul de Control al premierului de atunci, Victor Ponta, a decis să sesizeze Direcția Națională Anticorupție în legătură cu posibile fapte de natură penală. Vizat era chiar Dorin Tudora care, alături de mai mulți membri din conducerea societății, era acuzat de abuz în serviciu și fapte de corupție.

Corpul de Control al prim-ministrului acuza la acea vreme că Tudora acordase peste 1,8 milioane de euro Clubului Sportiv Conpet din banii companiei, deși tot Tudora era și asociat la clubul respectiv. În plus, Conpet, cu Tudora la conducere, a pus la dispoziția clubului două baze sportive și patru autovehicule, cheltuielile fiind suportate din profitul Conpet.

„În calitate de director general al SC Conpet SA, Dorin Tudora a semnat cu Clubul sportiv Conpet, în care deţinea calitatea de asociat, două contracte de sponsorizare, în sumă de 475.000 lei. Sumele au fost scăzute din impozitul pe profit, în condiţiile în care conducerea clubului sportiv era exercitată de angajaţi ai sponsorului”, se precizează în raportul Corpul de Control al primului ministru.

Din același raport reiese că SC Conpet SA a acordat clubului amintit „fonduri în cuantum de 7.337.934 lei, înregistrate în evidenţele contabile ale societăţii ca şi cheluieli cu utilităţile şi personalul.” Astfel de cheltuieli nu pot fi justificate, întrucât clubul sportiv este constituit sub forma unei persoane juridice fără scop patrimonial, care funcţionează independent de societatea respectivă, precizau reprezentanţii Corpului de Control.

Potrivit acestora, faptul că societatea Conpet SA a suportat cheltuielile de funcţionare ale clubului sportiv, în perioada 2009-2012, a avut ca efect diminuarea profitului impozabil şi implicit diminuarea impozitului pe profit datorat statului. Ulterior, CONPET a renunțat la baza sportivă de la Strejnic, aceasta fiind adjudecată de către Primăria comunei Târgșoru Vechi.

Milioane plătite prin contracte de publicitate, de la Tudora către clubul sportiv

Din raportul aminitit reiese că, în perioada 1 ianuarie 2009 – 31 decembrie 2012, mai mult de jumătate din banii alocaţi de către societatea Conpet pentru contracte de reclamă şi publicitate au fost viraţi în conturile clubului sportiv.

„Contractele de publicitate şi reclamă în sumă de 989.500 lei fără TVA, reprezintă de fapt contracte de sponsorizare simulate, în baza cărora clubul sportiv a primit fonduri suplimentare de la SC Conpet”, au arătat reprezentanţii guvernului.

Ei au mai constatat şi că, în aceeaşi perioadă, societatea condusă de Dorin Tudora a virat 1,57 milioane de lei în conturile aceluiaşi club, sub forma unor sponsorizări. Clubul sportiv Conpet a fost înfiinţat în anul 2000, sub forma unei asociaţii – persoană juridică distinctă, fără scop patrimonial.

Tatăl Robertei Anastase, plătit cu 9.800 lei pe lună

Cu Dorin Tudora la conducerea Conpet, întreaga familie Anastase a avut de câștigat. În acelaşi raport se precizează că la data de 17 iunie 2010 a fost înfiinţat în cadrul societăţii un Departament de comunicare, iar a doua zi a fost pus şef Corneliu Anastase, până atunci consilier al directorului general.

Salariul cu care a fost încadrat este similar celui de director, respectiv 9.800 lei. Pe lângă salariu, el a mai încasat şi prime de 126.508 lei, din care 86.000 lei proveneau din fondul de premiere aflat la dispoziţia directorului general, reiese din documentul amintit.

De altfel, din verificările făcute de Corpul de control al premierului reiese că astfel de prime erau decise de directorul general şi plătite persoanelor din conducerea societăţii. Discuţiile despre salariul încasat de tatăl Robertei Anastase de la societatea Conpet au fost lansate în spaţiul public în luna iunie 2012, de către premierul Victor Ponta. La momentul respectiv el l-a acuzat pe directorul general al Conpet că refuză să îl destituie din funcţie pe Corneliu Anastase.

„Ministrul Economiei l-a chemat pe şeful de la Conpet şi i-a zis: Îl demiţi pe domnul consilier, nu mai pui pe nimeni în loc. Şeful de la Conpet i-a zis: Nu vreau. Eu sunt acolo că m-a numit fostul ministru (PDL, n.r.) şi am contract de manager”, a relatat Ponta, la momentul respectiv.

Renunțare la mandatul de consilier județean

Pe vremea guvernării PDL, presa locală scria că la Conpet sunt girate afaceri uriașe, cu produse petroliere, dar că profiturile ajung în visteria unor firme care au cotizat la campania democrat-liberalilor.Iar eforturile lui Dorin Tudora se pare că nu au rămas nerecompensate, întrucât imediat după ce a fost demis din funcția de manager, Tudora a primit un loc eligibil pe listele Consiliului Județean Prahova, fiind la al doilea mandat de consilier.

Dar, după alegerile din 27 septembrie 2020, Dorin Tudora a obținut un nou mandat de consilier județean pe lista PNL. Însă azi, Consiliul Județean va lua act de faptul că Dorin Tudora va renunța la mandatul de consilier județean pe motiv că este director general al CONPET SA.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Judecător unic în România: S-a pensionat a doua zi după ce...

Mişcare interesantă în Justiţia română, care devoalează interesele din dosarele cu miză. Judecătorul Nicolae Comaromi (FOTO) de la Tribunalul Timiş”, pensionat pe 22 decembrie...