De ce nu toate pensiile s-au indexat cu 13,8% așa după cum au promis autoritățile

Publicat: 22 ian. 2024, 13:01, de Cristian Matache, în SOCIAL , ? cititori
De ce nu toate pensiile s-au indexat cu 13,8% așa după cum au promis autoritățile

Pe hârtie, pensiile s-au indexat cu 13,8% dar în realitate foarte mulți pensionari s-au trezit că respectiva creștere e mai mică.

”Pensia netă a părinților mei a fost indexată cu 13,1%”, a declarat analistul economic Bogdan Glăvan, afirmație care poate fi surprinzătoare în condițiile în care autoritățile au spus că pensiile se indexează de la 1 ianuarie cu 13,8%. Dar se poate și mai rău, continuă acesta. De exemplu, cei care au avut anul trecut o pensie de 1.990 lei, obțin prin indexare o pensie netă de 2.238 lei, reprezentând o creștere de 12,5%, a mai spus Glăvan.

Cum e posibil? Din cauză impozitării pensiilor mai mari de 2.000 de lei. ”Iată ce minunată este impozitarea progresivă… pentru stat. Ce face indexarea? Crește pensia nominală brută. Astfel, din ce în ce mai mulți pensionari depășesc pragul de 2000 de lei dincolo de care pensia lor este impozitată (impozit pe venit). Cum ar veni, statul le-o indexează, dar le-o și impozitează”, a mai declarat Glăvan.

Cine sunt cei care suferă cel mai puțin? ”Pensionarii de la extreme: cei cu pensii foarte mici, care nici după indexare nu vor trece de 2.000 de lei, respectiv cei cu pensii foarte mari, de zeci de mii de lei, care prin indexarea pensiei brute cu 13,8% obțin și o indexare a pensiei nete cam tot cu acest procent”, a completat Glăvan.

Prin urmare, e greșit să spui că pensiile s-au indexat cu 13,8%.

Analistul explică și fenomenul care va avea loc în toamnă. ”Din toamnă, 3 milioane de pensionari vor primi pensii majorate. Brute, desigur. Adică nu le vor primi, că de primit omul primește doar netul, restul ia înapoi statul. Să vezi atunci câți vor începe să plătească impozit pe venit!

Până la acel moment, să fie clar: indexarea pensiilor sau a salariilor, în condițiile existenței unui impozit progresiv (așa cum este cazul pensiilor) produce în majoritatea cazurilor (sau chiar în toate cazurile) o creștere a venitului NET mai mică decât procentul trâmbițat oficial, adică evident mai mică decât rata inflației”, a conchis Glăvan.

Românii care au lucrat în mai multe țări pot beneficia de pensie comunitară: Cum funcționează sistemul și ce condiții trebuie îndeplinite