Inflația s-a apropiat de 16% în septembrie. Cele mai mari scumpiri sunt la alimente

Publicat: 12 oct. 2022, 09:44, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Inflația s-a apropiat de 16% în septembrie. Cele mai mari scumpiri sunt la alimente
inflatie

Rata anuală a inflației a urcat în septemnrie 2022 la 15,9%, anunță INS, peste cea înregistrată în august, de 15,3%.

Pe categorii de produse, mărfurile alimentare s-au scumpit cel mai mult, cu 19,1% față de septembrie 2021, în timp ce mărfurile nealimentare au crescut cu 16,6%. Doar serviciile au rămas la o majorare mai redusă, de doar 8%.

În realitate, scumpirile produselor alimentare sunt chiar mai mari, având în vedere că INS calculează media scumpirilor. Mai mult, la mărfurile nealimentare, unde intră și energia, inflația a fost domolită de intervenția statului asupra prețurilor prin compensare și plafonare, altfel majorarea ar fi fost mult mai mare.

Până la finele anului, creștere

„Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2022 comparativ cu luna septembrie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 13,4%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2021 – septembrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2020 – septembrie 2021) determinată pe baza IAPC este 10,2%”, se arată în comunicatul INS.

Inflatia septembrie 2022

Inflatia septembrie 2022

Rata anuală a inflaţiei va continua probabil să mai crească spre finele anului curent, sub impactul şocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit, au susţinut reprezentanţii Băncii Naţionale a României, într-un comunicat transmis în data de 5 octombrie 2022.

„Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei va continua probabil să mai crească spre finele anului curent, sub impactul şocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit. Determinante pentru înrăutăţirea suplimentară a perspectivei apropiate a inflaţiei sunt dinamicile mai mari anticipate a fi consemnate în lunile următoare de preţurile gazelor naturale şi energiei electrice – inclusiv în condiţiile modificării caracteristicilor schemei de plafonare a preţurilor la energie electrică – precum şi de preţurile alimentelor, sub influenţa creşterii ample a cotaţiilor mărfurilor agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor instituite, dar şi al secetei prelungite şi extinse la nivel european din această vară”, se menţiona în comunicatul băncii centrale transmis după şedinţa de politică monetară a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).

În luna august, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, anunţa că prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an este estimată la 13,9%, iar pentru finalul lui 2023 la 7,5%. În luna mai 2022, BNR estima o inflaţie de 12,5% pentru finalul acestui an şi de 6,7% pentru 2023.

Fondul Monetar Internaţional a revizuit semnificativ în creştere estimările privind avansul preţurilor de consum în România atât pentru acest an, de la 9,3% până la 13,3%, cât mai ales pentru anul viitor, de la 4% până la 11%, arată cel mai nou raport „World Economic Outlook”, publicat marţi de instituţia financiară internaţională.