Fugarii, obligați să suporte cheltuielile de aducere în țară

Publicat: 15 apr. 2024, 22:30, de Mariana Olteanu, în Justitie , ? cititori
Fugarii, obligați să suporte cheltuielile de aducere în țară

Senatul a votat în unanimitate proiectul „fugarul plătește”. Acesta prevede ca fugarii să fie obligați să-și suporte cheltuielile de aducere în țară avansate de către stat. Anunțul a fost făcut de Ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

„Pas important în Parlament pentru proiectul. Senatul a adoptat proiectul în unanimitate. Toți cei 86 de senatori prezenți au votat ! E vorba de proiectul care prevede ca fugarii să fie obligați să-și suporte cheltuielile de aducere în țară avansate de către stat. Mulțumesc colegilor senatori pentru sprijinul inițiativelor pe care Ministerul Justiției le are pentru combaterea fenomenului fugarilor”, scrie pe Facebook Alina Gorghiu.

Proiectul vizează persoanele urmărite internațional, pentru care a fost emis un mandat european de arestare. Totodată, proiectul se aplică  și în cazul persoanelor  ⁠care au fugit în afara Uniunii Europene și pentru care se desfășoară procedura de extrădare.

„Cele 2 ipoteze pe care le are în vedere proiectul de lege, când fugarul se sustrage de la urmărire penală sau judecată, cheltuielile în cauză devin cheltuieli de judecată și se pun în sarcina inculpatului prin hotărârea definitivă de condamnare (în caz de achitare, rămân în sarcina statului) și când fugarul se sustrage de la executarea pedepsei (adică este deja condamnat definitiv și fuge din țară) cheltuielile făcute cu aducerea lui în țară vor fi recuperate printr-o acțiune în instanța civilă.

Ministerul care a făcut cheltuielile este cel care va iniția acțiunea. Ea va fi scutită de taxa de timbru și se va judeca cu celeritate. În 2023, România a cheltuit aproximativ 10.025.000 lei, pentru aducerea a 803 fugari. Anul acesta, până în data de 9 aprilie, au fost aduși 233 de fugari”, încheie Gorghiu.

Alina Gorghiu, detalii despre proiect 

Gorghiu a mai spus că cele două ipoteze pe care le are în vedere proiectul de lege:
„- Când fugarul se sustrage de la urmărire penală sau judecată, cheltuielile în cauză devin cheltuieli de judecată şi se pun în sarcina inculpatului prin hotărârea definitivă de condamnare (în caz de achitare, rămân în sarcina statului).
– Când fugarul se sustrage de la executarea pedepsei (adică este deja condamnat definitiv şi fuge din ţară) cheltuielile făcute cu aducerea lui în ţară vor fi recuperate printr-o acţiune în instanţa civilă. Ministerul care a făcut cheltuielile este cel care va iniţia acţiunea. Ea va fi scutită de taxa de timbru şi se va judeca cu celeritate.
„În 2023, România a cheltuit  aproximativ 10.025.000 lei, pentru aducerea a 803 fugari. Anul acesta, până în data de 9 aprilie, au fost aduşi 233 de fugari”, a completat ea.
Senatul a adoptat proiectul de lege, în calitate de prim for sesizat, decizional pe iniţiativa legislativă înregistrată în Parlament în procedură de urgenţă fiind Camera Deputaţilor.

Câți bani plătește statul român pentru a aduce fugarii în țară?

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a decalrat, recent că numai în acest an au fost aduşi în ţară 131 de fugari, pentru care statul român a cheltuit o sumă consistentă de bani. În ceea ce priveşte cheltuielile cu repatrierea fugarilor, statul român cheltuie 10 milioane de lei pe an. De-a lungul timpului, Alina Gorghiu a subliniat importanța aducerii fugarilor în țară pe banii lor și pe cei ai statului.

”Fugarii României costă foarte mult. Statul român scoate  din visterie, prin MAI, sume colosale. Anul trecut peste 10 milioane de lei a plătit statul român pentru a aduce fugarii în ţară. La fel în 2022 şi în 2021. Asta însemană să ne gândim să vedem cum facem legislativ să îi recuperăm. Dacă fugarul a avut bani să fugă din ţară, înseamnă că are bani şi să se întoarcă. Nu trebuie să plătească statul român pentru întoarcerea lui în ţară. Proiectul a ieşit din transparenţă decizională, urmează să ajungă în Parlament”, a adăugat Alina Gorghiu.