Ingineriile și aranjamentele fostului edil Nicolae Barbu au îngropat Giurgiu în datorii

Încet, încet au început să iasă la iveală unele aranjamente și inginerii țesute anul trecut, în ultimele luni de mandat, de traseistul fost primar al municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu.

Surprinzător, deși nu mai este primar de o jumătate de an, fiind doar consilier local, tot el controlează tot ce mișcă în primărie.  

Abateri de peste 1.800.000 de euro

Verificările Camerei de Conturi Giurgiu efectuate în perioadele 02.03.2020 – 23.03.2020 și 29.06.2020 – 31.07.2020 au evidențiat o mulțime de nereguli la Primăria Giurgiu păstorită timp de opt ani de Nicolae Barbu. Abaterile constatate de auditorii de conturi în activitatea proprie a Primăriei Giurgiu au fost de 8.918.000 de lei, adică circa 1.800.000 de euro.

Achiziții majorate nelegal cu 300.000 de euro

Una dintre cele mai importante constatări a fost cea privind „Gestionarea necorespunzătoare a contractelor de achiziții prin majorarea nelegală a valorii investițiilor în curs de execuție, cu materiale care nu au fost puse în operă și care se află în custodie, la executantul lucrărilor, conform proceselor verbale de custodie nr. 1/19.12.2018 și nr. 1/20.12.2019 aferente obiectivelor „Grădiniță cu program prelungit nr. 6 cartier Negru Vodă” și „Extindere canalizare pluvială pe strada Ramadan zona II”.  

Prejudiciul descoperit de Camera de Conturi Giurgiu a fost 1.454.000 lei, adică circa 300.000 de euro. Totodată, s-a mai descoperit „Înregistrarea eronată pe cheltuieli a datoriilor aferente exercițiul financiar al anului 2020. 6.996.000 de lei” dar și „Menținerea nejustificată în evidența contabilă a valorii titlurilor de participare la capitalul social al unei societăți de subordonare locală care a fost radiată 191.000 de lei”.

Opinie separată

Ca urmare a celor constatate, auditorii de conturi au formulat și o opinie separată, adică au trimis raportul de control către instituțiile de control ale statului, cu următoarele concluzii:

  • abaterile constatate au influențe asupra contului de execuție, precum și asupra bilanțului contabil și a contului de rezultat patrimonial;
  • suma totală a abaterilor constatate care are influență directă asupra situațiilor financiare supuse auditării sunt semnificative ca valoare, astfel încât situațiile financiare în ansamblul lor nu sunt corecte;
  • nu au fost respectate principiile legalității și regularității în ceea ce privește modul de administrare a patrimoniului public și privat al unității administrativ-teritoriale, concluzie concretizată în valoarea cumulată a abaterilor constatate care este peste pragul de semnificație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...