Îngrijorare maximă la Bruxelles: au crescut importurile de gaze lichefiate rusești

Publicat: 16 mart. 2024, 17:34, de Bogdan Radulescu, în ECONOMIE , ? cititori
Îngrijorare maximă la Bruxelles: au crescut importurile de gaze lichefiate rusești

Autoritățile de la Bruxelles au constatat că, în timp ce livrările de gaze naturale ruseşti prin conducte către Uniunea Europeană au coborât la minime istorice, importurile de gaze lichefiate ruseşti ale blocului comunitar au crescut.

Uniunea Europeană pune presiune asupra importatorilor europeni de gaze naturale lichefiate ruseşti să îşi reducă achiziţiile în 2024. Aceste presiuni fac parte dintr-o campanie mai largă a Europei de a-şi modifica sursele de aprovizionare şi de a bloca finanţarea maşinii de război a lui Vladimir Putin. Cu banii rezultați din vânzarea de gaze, liderul de la Kremlin cumpără arme și plătește agresiunea militară asupra Ucrainei.  UE nu a sancționat până acum importurile rusești de gaz natural lichefiat, pentru că unele dintre statele sale membre, în special Austria și Ungaria, se bazau încă foarte mult pe asemenea resurse energetice.  

Rușii încă mai fac profit în UE din vânzarea de gaze lichefiate

Veniturile obținute de Rusia din distribuția în Europa de gaze naturale au scăzut. Dar, europenii sunt hotărâți să împiedice și livrarea de gaze lichefiate ruseşti pe pieţele europene. Distribuite în unele state memebre UE, acestea se ridică în prezent la aproximativ 14 miliarde metri cubi și aduc încă profit Kremlinului.

Guvernele statelor membre UE vor opri achiziţiile de gaze ruseşti, după ce, peste câteva săptămâni, va intra în vigoare o nouă lege. Această lege le va permite guvernelor să blocheze direct astfel de importuri din Rusia, fără să mai aștepte aprobarea la nivelul tuturor membrilor UE a unor noi pachete de sancţiuni. Măsura va permite ţărilor membre UE să împiedice, temporar, exportatorii din Rusia şi Belarus să continue să livreze gaze lichefiate şi gaze naturale prin rețeaua de conducte europene.

Statele Unite vor continua să compenseze deficitul de gaze din Europa

Comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a discutat acest subiect la o reuniune pe energie cu oficialii din Statele Unite, principalul furnizor de gaze lichefiate către Uniunea Europeană. Autoritățile americane s-au angajat să compenseze deficitul rezultat din blocarea livrărilor din Rusia.

În acest an trebuie să renunţăm şi mai mult la exporturile Rusiei. ‘În interiorul UE, noi majorăm treptat presiunile asupra jucătorilor europeni, pentru ca aceştia să îşi reducă achiziţiile de gaze lichefiate ruseşti. Noi avem încredere în livrările de asemenea combustibil venite din partea partenerilor americani”, a declarat comisarul european Kadri Simson

2030 – anul eliminării complete a dependenței de gazele rusești

Peste 40% din gazul natural consumat în Uniunea Europeană provenea din Rusia. Uniunea Europeană a găsit rute alternative de prin folosirea facilităţilor de gaze lichefiate şi alte conducte de interconectare de la furnizori, alții decât Rusia.

Bruxelles-ul a intensificat importul de gaz natural lichefiat un doar din Statele Unite, ci și din țări precum Qatar, Egipt și din țări din Africa de Vest.

Uniunea Europenă a implementat planul „REPowerEU” în mai 2022, ca răspuns la perturbările pieței energetice de la invazia Ucrainei de către Rusia. De atunci, europenii și-au propus să reducă complet dependența de surse rusești de energie până în 2030.