Îngrijorător: nu românii vând cerealele României! Nici o companie românească în Top 10 traderi!

Publicat: 24 mai 2024, 21:57, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ECONOMIE , ? cititori
Îngrijorător: nu românii vând cerealele României! Nici o companie românească în Top 10 traderi!
Foto: world-grain.com

O situație care ar trebui să dea foarte mult de gândit rezultă din clasamentul marilor exportatori ai cerealelor din România. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), în 2023 nici o companie românească nu s-a aflat în Top 10 al traderilor de cereale.

Topul conține nu mai puțin de cinci companii americane și două elvețiene. În clasament se mai află o companie din China, una din Emiratele Arabe Unite și alta înregistrată în Liban.

Concret, situația se prezintă astfel: pe primul loc se situează Cofco International România (fosta Nidera), parte a grupului COFCO, cea mai mare companie agro-alimentară din China. Pe locul al doilea se află CHS Agritrade Romania S.R.L., companie controlată de CHS Europe SARL, filiala elvețiană a grupului american CHS. Este urmată de Ameropa Romania Services S.R.L., companie controlată de către Ameropa Holding Elveția, și de Glencore Agriculture BV (care s-a rebranduit în Viterra), grup preluat la finele anului trecut de gigantul american Bunge, lider mondial în procesarea semințelor oleaginoase și producător și furnizor de top de uleiuri și grăsimi vegetale cu 300 de fabrici situate în peste 40 de țări. Pe locul cinci se situează ADM România Trading S.R.L., parte a grupului american ADM.

Primele cinci companii de pe piața românească a cerealelor au realizat în anul 2023 o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de euro. Aceasta reprezintă 47, 1% din totalul exporturilor de cereale din România.

Pe locul șase se află Ameropa Grains S,A, parte a aceluiași grup Ameropa Holding Elveția care deține și compania aflată pe locul trei. Locul șapte este ocupat de americanii de la Cargill Agricultura S.R.L., urmați de Al Dahra Agriculture din Emiratele Arabe Unite. Aceasta din urmă exploatează Insula Mare a Brăilei și este cea mai mare exploatație agricolă din UE.

Ultimele două locuri sunt ocupate de Pioneer Hi-Breed Switzerland S.A., reprezentat de Corteva Agriscience și de Agro-Chirnogi S.A., o firmă libaneză care își desfășoară activitetea în România.

În total, cei zece traderi din top au vândut cereale în valoare de 2,9 miliarde de euro, din totalul de 4,1 miliarde, cât a valorat totlitatea exporturilor de cereale.

În primele două luni ale acestui an, pe locul întâi la valoarea exporturilor s-a situat Ameropa România Services, Glencore Agriculture, urmată de Pioneer HI-Bred ( Corteva Agriscience).