Înșelătorie: Aproape 300 de tablouri falsificate, cu semnături Tonitza sau Luchian, au fost confiscate

Aproape 300 de tablouri au fost confiscate până acum în ancheta deschisă de polițiștii și procurorii din București după ce au descoperit pe piața de artă sute de tablouri falsificate cu semnătura unor artiști celebri, printre care Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza ori Ștefan Luchian.

Mare parte din cei care le-au cumpărat drept originale au fost audiați. Unii dintre ei au anunțat că cer daune, care ajung chiar și la 200.000 de lei.

Polițiștii au pus sechestru pe 287 de tablouri false în cadrul acestui dosar penal în care se fac cercetări după ce o galerie de artă din Capitală ar fi vândut astfel de picturi, însoțite de certificate de expertiză falsificate.

În acest dosar penal se fac cercetări privind fapte de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și evaziune fiscală.

Din cercetări a reieșit că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București ar fi vândut tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, etc.

Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, acestea ar fi fost însoțite de certificate de expertiză, întocmite de către un expert acreditat, în care se menționa, în mod nereal, că picturile care purtau, în fals, semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora.

Până în prezent, au fost audiați mai mulți clienți, care s-au constituit parte civilă în cauză, cu sume cuprinse între 2.500 de lei și 200.000 de lei.

În acest caz, polițiștii au făcut în 16 decembrie 2021 zece percheziții domiciliare la sediul unei instituții de cultură și locuințele, respectiv sediile unor persoane fizice și juridice, situate în municipiul București și în județele Iași și Botoșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Viață de nabab. 9.200 de euro, remunerația lunară a sindicalistului Anton...

Unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat din învățământ, Anton Hadăr, abonat la emisiunile TV unde își dă cu părerea despre totul și...