INSP: Sarea iodată, o soluție simplă pentru prevenția unor afecțiuni grave

Publicat: 29 mai 2024, 22:39, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
INSP: Sarea iodată, o soluție simplă pentru prevenția unor afecțiuni grave

Pentru prevenirea unor tulburări grave – surditate, cretinism, avort spontan etc. – provocate de carența de iod în organism, există o soluție simplă: consumul de sare iodată, transmite Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).

Aportul zilnic de iod depinde de necesităţile organismului şi variază pentru diferite categorii ale populaţiei. Astfel, pentru buna funcționare a organismului este esențial un aport de :

  • 120 micrograme/zi pentru copiii cu vârste între 6 și 12 ani,
  • 150 micrograme/zi pentru adolescenți și adulți;
  • 250 micrograme/zi pentru femeile însărcinate și femeile care alăptează.

În România, în anul 2022, în Registrul național al riscurilor pentru sănătate în relație cu factorii de mediu au fost raportate un număr de 171 cazuri noi, din 20 de județe; dintre care 42% pentru codul E01: tulburări tiroidiene și afecțiuni înrudite, legate de deficitul de iod (gușa difuză și nodulară); 53% pentru codul E02: hipotiroidii prin carența subclinică de iod;  5% pentru codul E00: sindromul insuficienței tiroidiene congenitale.

Încă din anul 2002, în țara noastră este legiferată obligativitatea iodării universale a sării destinate consumului uman, în vederea combaterii durabile a tulburărilor prin deficit de iod în rândul populaţiei. Astfel, sarea destinată consumului uman trebuie să conțină între 25- 40 mg iod/kg de sare.

Pe lângă sarea iodată, surse alimentare de iod valoroase sunt: peștele și fructele de mare, algele marine, laptele, carnea, ouăle dacă animalele furnizoare primesc hrană cu conținut normal în iod, apa potabilă dacă solul conține iod.

INSP subliniază că, în general, consecinţele carenţei de iod sunt foarte grave: diminuarea capacităţii intelectuale până la cretinism, avorturi spontane și dificultăți la naștere, malformații și diverse handicapuri (diminuarea auzului, chiar surditate, malformații scheletice și musculare).