Inteligența artificială pentru pacienții cu epilepsie rezistentă la medicamente

Publicat: 21 mai 2023, 16:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Inteligența artificială pentru pacienții cu epilepsie rezistentă la medicamente

Cercetătorii francezi au pus la punct un algoritm capabil să detecteze zona responsabilă de crize în cazul pacienților cu epilepsie. Un câștig de timp foarte important pentru unii pacienții în cazul cărora intervenția chirurgicală este ultima soluție, transmite 20 Minutes.

Epilepsia este o boală cronică a creierului, care afectează aproximativ 60 de milioane de oameni din întreaga lume, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății.

Boala se caracterizează frecvent prin convulsii recurente. Acestea sunt episoade scurte de mișcări involuntare, care pot implica o parte a corpului (parțial), sau întregul corp (criză generalizată).

Uneori, convulsiile sunt însoțite de pierderea cunoștinței și a controlului funcției intestinului sau vezicii urinare.

Tratamentul cu neuroleptice permite, în majoritatea cazurilor, atenuarea sau reducerea crizelor. Totuși, o treime din pacienți sunt rezistenți la medicamente și pentru zeci de mii dintre ei epilepsia reprezintă un veritabil handicap în viața zilnică, subliniază Ludovic Gardy, inginer la Centrul pentru Cercetarea Creierului și Cogniției din Toulouse (CERCO).

Pentru acești pacienți și dacă îndeplinesc unele condiții, există o ultimă soluție chirurgicală direct pe creier, în zona numită ”epileptogenă”, care este la originea crizelor. Dar această opțiune este un laborioasă și dificilă. Deoarece, frecvent, pentru a localiza cu precizie zona operabilă, pacientul trebuie spitalizat înainte pentru implantarea a zeci de electrozi intracerebrali pentru a înregistra activitatea neuronală. Astfel, specialistul trebuie să descifreze foarte multe electroencefalograme pentru a stabili un diagnostic. Este o procedură care poate dura chiar mai multe luni: în fiecare zi, specialistul are de lecturat cam un roman de 500 de pagini, să facă un rezumat și să scoată în evidență de fiecare când cuvântul ”casă”, de exemplu, care se repetă, explică prin comparații sugestive Ludovic Gardy.

Or, aici intervine algoritmul pus la punct de Ludovic Gardy și alți doi specialiști: Emmanuel Barbeu de la CERCO și Christophe Hurter, cercetător în inteligență artificială la Școala națională de aviație civilă (ENAC). Algoritmul este capabil să detecteze automat modificările rapide și să le introducă într-un software care permite manipularea clasică a datelor. Acest ”instrument” a fost testat și s-a demonstrat că a localizat ondulațiile rapide în zonele determinate anterior de EEG.