Intervenție salvatoare pe Lacul Razelm

Publicat: 10 aug. 2022, 09:41, de Nina Marcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Intervenție salvatoare pe Lacul Razelm

Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca, totodată președintele Filialei Județene Tulcea a Asociației Comunelor din România, a participat în noaptea de luni spre marți la o operațiune de salvare a unor turiști aflați în plimbare pe Lacul Razelm.

Iată ce scrie primarul pe contul lui de Facebook: „Am încheiat cu bine, mulțumim lui Dumnezeu, o operațiune de salvare contra cronometru, pe întuneric, pe lacul Razelm. Puțin înainte de miezul nopții am primit un apel de urgență, fiind anunțați că un grup de turiști se află în dificultate. Unii erau pe mal, în zona capului Doloșman, alții pe apă, cu 3 caiace. Reușiseră să apeleze 112, iar cei de-acolo, la rândul lor ne-au apelat. Nu am stat pe gânduri. Noi, cei de aici, știm ce înseamnă lacul Razelm, mai ales noaptea. În șalupa condusă cu viteză de Liviu Popovici spre locul semnalat, recunosc, m-am rugat. Povestea a fost așa: erau 5 persoane, 2 au rămas pe mal, pe plaja de nisip, 3 au pornit cu caiacele pe apă. Vremea s-a schimbat brusc când erau deja în larg, între capul Doloșman și insula Bisericuța. Vântul a început să sufle cu putere.

Doi au reușit să vâslească și să ajungă la mal, dar caiacul celui de-al treilea a fost răsturnat de valuri. Din fericire, omul era echipat corespunzător și a rezistat pe toată perioada până ceilalți au apelat 112. Nouă ne-a luat cam 12-14 minute de la apel să ajungem la el. La scurt timp au ajuns și ambulanta SMURD de la ISU Delta și polițiștii de la postul Jurilovca, care au preluat turistul pentru evaluarea medicală, iar noi am pornit spre casă. Sunt liniștit că am avut o operațiune de salvare fără victime. Totuși, vreau să atrag atenția tuturor turiștilor:  Razelmul e un lac superb, dar capricios. Vă rog să vă luați toate măsurile de precauție, dacă ieșiți pe apă: consultați prognoza meteo, pe ore; echipați-vă corespunzător; anuntați pe cineva de pe mal în ce zonă mergeți și cât intenționați să stați. Ajutați-ne, ca să vă putem ajuta în caz de nevoie!”

Da, e frumos, e romantic, e deosebit noaptea pe lac. Dar primarul are dreptate. E și periculos. Nu prea e de aventurat. Viața primează.