Investigație explozivă: Dubioasele licitații ale Institutului „Ana Aslan” – Semne de favoritism și practici ilegale

Publicat: 22 feb. 2024, 12:00, de Vlad Stefan Orjan, în Sănătate , ? cititori
Investigație explozivă: Dubioasele licitații ale Institutului

Un șir de licitații desfășurate de Institutul ”Ana Aslan” pentru achiziția de mobilier medical sunt subiectul unei investigații ample, după apariția unor semne alarmante de favoritism și practici neetice. În urma desfășurării dubioase a procesului de licitație, inclusiv descalificarea unor companii chiar și după îndeplinirea cerințelor, și introducerea unor criterii tehnice și componente neobișnuite, sursele sugerează că ar putea fi vorba de abuzuri și influențe ilicite în procesul de achiziție. Se cere o investigație penală pentru a analiza detaliat licitațiile succesive, inclusiv cerințele discutabile, descalificările suspecte și elementele de profilaxie forțată, pentru a elucida dacă au fost încălcate procedurile legale și dacă există implicații penale în aceste afaceri.

În 11 august 2023, Institutul Ana Aslan a lansat o licitație de 9 milioane lei pentru mobilier medical, incluzând 500 paturi standard cu accesorii și 500 sisteme de evacuare a pacientului. După eliminarea a două firme, Meditel a fost declarată câștigătoare, oferind paturile provenite de la firma turcă Optium Healthcare Inc, având o reputație proastă pe piața din Turcia, conform unor surse mediacale. În ciuda afacerii puse la cale, Insititutul ”Ana Aslan” a anulat licitația invocând austeritatea, la doar 7 zile după decizia CNSC de a reevalua participanții și desemnarea câștigătorului. În 10 ianuarie, Institutul ”Ana Aslan” scoate din nou la licitație cele 500 de paturi, însă introduce în licitație și un aparat medical care are ca rol încurcarea celorlalți participanți la licitație.

Decizia Consiliul de Soluționare a Contestațiilor a ”anulat” afacerea băieților deștepți

În data 13.09.2023, MEDIZIN TECHNOLOGIES SRL, ultima societate comercială rămasă în joc împotriva firmei desemnate câștigătoare și ”mult dorită” de conducere, a depus la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor(CNSC), o contestație cu privire la rezultatul procedurii stabilit prin documentul denumit ”Raportul procedurii”, cu privire la faptul că prin licitație s-a comis un abuz și o presupusă faptă de corupție ce a desemnat o achiziție din bani publici către o firmă preferențială, nu către firma care a licitat cea mai mică sumă.

  • dintre cei 4 operatori economici participanți la procedură, comisia de evaluare a stabilit că doar MEDIZIN TECHNOLOGIES SRL și MEDITEL SRL, îndeplinesc cerințele în caietul de sarcini din perspectiva propunerilor tehnice;
  • în ceea ce privește propunerile financiare, MEDIZIN TECHNOLOGIES SRL a ofertat suma de 4.494.744 RON, fiind alocat un punctaj de 70 de puncte, iar celălalt operator economic MEDINTEL SRL a ofertat suma de 8.000.000 RON și a obținut 82.47 de puncte;

Motivele pentru care societatea comercială dezavantajată – MEDIZIN TECHNOLOGIES SRL a susținut contestația formulată împotriva raportului procedurii 11648/04.09.2023 și a actelor ce au stat la baza emiterii acestuia, emise de instituție cu privire la acordarea punctajului – Autoritatea contractată a încălcat principiul tratamentului egal, al transparenței, nediscriminării și al proporționalității, astfel cum este reglementat în legea achizițiilor publice. În susținerea contestației depuse de MEDIZIN TECHNOLOGIES SRL se menționează că Institutul National de Gerontologie si Geriatrie „Ana Aslan” a avut un ”raționament eronat și fără fundament legal”.

Ulterior, la data de 30.10.2023, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor se pronunță asupra contestației și decide anularea raportului procedurii și a tuturor comunicărilor subsecvente acestuia. De asemenea, CNSC dispune continuarea procedurii prin reevaluarea ofertei MEDIZIN TECHNOLOGIES SRL, potrivit motivării și ulterior stabilirea ofertei câștigătoare conform criteriului de atribuire stabilit în documentație, în termen de 10 zile de la comunicarea deciziei.

La aproximativ o săptămână după decizia CNSC de reevaluare și desemnare a companiei câștigătoare în cadrul licitației, Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” anulează procedura de licitație, prin semnătura managerului Sergiu Pantea.

anularea licitatie Ana Aslan

Despre managerul Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” – Sergiu Pantea, putem spune că în perioada 2014-2018 a deținut funcția de inspector antifraudă în cadrul Direcției Generală Antifraudă Fiscală București, iar în perioada 2018-2022 a ocupat mai multe funcții în cadrul Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București(CASMB), de la consilier și ajungând director executiv în două departamente precum Direcția Control și Direcția Relații Contractuale.

Sergiu Pantea
Sergiu Pantea – managerul Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan”

Institutul Ana Aslan caută să ”fenteze” iar licitația, însă prin alte tertipuri

În data de 10.01.2024, Institutul Ana Aslan lansează o nouă licitație de 9.075.000 lei, adăugând un aparat de drenaj limfatic, reprezentând aproximativ 30% din valoare.

Introducerea acestui aparat, denumit și „cuiul lui Pepelea,” pare să aibă o componentă tehnică crucială de 30%, oferind avantaje specifice unei firme. Condițiile rigide și cerințele pentru aparatul de drenaj limfatic ridică întrebări privind transparența și obiectivitatea procesului de atribuire, licitația fiind destinată pentru 500 paturi standard cu accesorii și 500 sisteme de evacuare a pacientului.

DNA supraveghează licitațiile de la Institutul ”Ana Aslan”

De asemenea, o scăpare a celor care conduc institutul este că pe data de 15.01.2024(CN1064227Echipamente medicale pentru tratament si recuperare a pacientilor geriatrici), au lansat o altă licitație destinată aparaturii medicale, omițând să introducă în licitație și aparatul de drenaj limfatic, care este lesne de înțeles că a fost introdus pentru excluderea tuturor competitorilor, iar licitația să fie atribuită cu dedicație.

Un expert în achiziții publice ne-a declarat, sub protecția anonimatului: ”Este foarte complicat ce au făcut ei aici, practic în caietul de sarcini ei menționează exact detaliile aparatului de drenaj limfatic. De exemplu, dacă o altă societate participantă care dispune și de paturi, dar și de acest aparat denumit ‘aparat de drenaj limfatic’, nu se poate încadra 100% în cerințele caietului de sarcini, pentru că ei menționează până și unde este poziționat un buton sau altul pe aparatul medical. De asemenea, nu pot înțelege de ce ai pune un aparat medical într-o licitație dedicată paturilor medicale, în condițiile în care recent, la doar 5 zile după scoaterea la licitație a celor 500 de paturi medicale și a aparatului de drenaj limfatic, au inițiat o altă licitație destinată aparaturii medicale în valoare de 10.695.750 de RON. După părerea mea, dacă nu aveau niciun interes, introduceau aici și aparatul de drenaj limfatic!”

De asemenea, caietul de sarcini prezintă greșeli, inclusiv dimensiuni incorecte pentru saltele și specificații aberante pentru o saltea pasivă menționată în „terapia durerii” și „profilaxia ulcerelor de presiune de minim grad 4”.

Aceste aparente iregularități ridică semne de întrebare cu privire la corectitudinea și transparența procesului de licitație, subliniind necesitatea unei investigații detaliate pentru clarificare. Totuși, există speranța că procurorii de la DNA vor găsi vinovații în acest caz grav de corupție și de favorizarea unei singure societăți comerciale.

Cine deține MEDINTEL SRL?

Conform datelor oferite de platforma de specialitatea Confidas, societatea comercială MEDINTEL SRL este deținută 40% de omul de afaceri Florin Cristian Drăgan, fostul consilier județean al județului Ilfov și candidatul PMP la Alegerile Parțiale Locale din anul 2017, în localitatea Jilava.

Citește și: Licitație cu dedicație? Spațiu de 250 mp la Institutul Ana Aslan scos la închiriat de guvern cu 200 €

Suntem cu sufletul la gură și așteptăm cu nerăbdare desfășurarea noii licitații, urmând să vă aducem informații proaspete. Cu toate că experiența licitației din 2023 a fost dezamăgitoare, avem încredere că de această dată conducerea Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie „Ana Aslan” va respecta cu strictețe pașii legali, evitând orice încercare de eludare a legii și alegând societatea comercială conformă cu normele. Vom reveni cu toate detaliile referitoare la următoarea licitație, care se anunță cu fast, ”o nouă licitație pentru băieții deștepți de la Institutul Ana Aslan” .