Investiții de 34 milioane euro în rețele de apă și canalizare la Matca, unul din marile bazine legumicole din țară

Publicat: 19 apr. 2022, 17:31, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Investiții de 34 milioane euro în rețele de apă și canalizare la Matca, unul din marile bazine legumicole din țară

Consiliul Județean (CJ) Galați a anunțat că este în derulare un proiect cu finanțare europeană în valoare de 34 de milioane de euro pentru construirea rețelelor de apă potabilă și canalizare în comuna Matca, unul din cele mai mari bazine legumicole din țară.

„Peste 200 de km de rețea de apă și canalizare, 22 de stații de pompare apă potabilă și ape uzate, rezervoare de înmagazinare a apei și stații de clorinare.

Așa arată ampla investiție pregătită pentru Matca, astfel încât una dintre cele mai mari comunități din județ să aibă în sfârșit apă și canalizare. Totul în cadrul unui proiect cu fonduri europene de aproape 34 de milioane de euro”, a anunțat pe contul său de facebook, Costel Fotea, președintele CJ Galați.

A fost finalizată partea de proiectare tehnică și se va trece la următoarea etapă, de lansare a procedurilor pentru selectarea unei firme sau a unei asocieri de firme de construcții căreia să îi fie atribuit contractul de execuție a lucrărilor.

E bună și apa la robinet, dar erau la fel de importante  Parcul Agro-Industrial și depozitul frigorific 

Este foarte importantă și îmbunătățirea comfortului locuitorilor din Matca, care oricum ar fi ajunsși la ei în condițiile în care operatorul regional Apă Canal SA Galați are în derulare un proiect de peste 600 milioane de lei pentru dezvoltarea rețelelor de apă și canalizare în întreg județul, dar știrea despre cele 34 de milioane euro investite în rețelele de apă și canalizare vine în condițiile în care legumicultorii așteaptă de peste 20 de ani ca statul să investească 5 milioane de euro în facilități pentru desfacerea producției.

Bazinul legumicol Matca are peste 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare de culturi în câmp, iar la o producție de sute de mii de tone de legume principala problemă a legumicultorilor din Matca este desfacerea.

Unul din proiectele pe care de 20 ani le doresc puse în practică legumicultorii din Matca este înființarea unui Parc Agro-Industrial în care să existe un depozit frigorific pentru păstrarea legumelor în perioadele de vârf a producției, dar și o unitate de procesare a legumelor care nu ajung pe tarabele din piețe.

În urmă cu douăzeci de ani, în 2003, Ministerul Dezvoltării a promis 5 milioane euro pentru construirea unui Parc Agro-Industrial și a unui frigorifer la Matca, dar a alocat numai 200.000 de euro.

Dar și cele 200.000 de euro s-au dus ca și cum n-ar fi fost. Au fost cheltuite  80.000 de euro pentru studiul de impact şi studiul de fezabilitate, alte 50.000 euro pentru gard şi o platforma betonată şi alte zeci de mii de euro pentru „infrastructură”. De cele 200.000 euro, legumicultorii din Matca s-au ales cu o platformă betonată de 6 ha, unde este o piaţă en gross ad-hoc, în care o parte din mătcași își vând legumele.