Investiții de peste 130 milioane euro în turism pe bani europeni. Cum se obține o finanțare de 200.000 euro

Publicat: 11 nov. 2021, 08:45, de Viorela Pitulice, în Ultimă oră , ? cititori
Investiții de peste 130 milioane euro în turism pe bani europeni. Cum se obține o finanțare de 200.000 euro

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a finanțat, până în prezent,  un număr de 1.202 proiecte de investiții în turism, în valoare de peste 133 de milioane euro prin intermediul  Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020. Fondurile au fost accesate prin submăsurile 6.2 – Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale și 6.4 – Sprijin pentru investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), deschise în prezent.

Cei interesați de accesarea fondurilor europene trebuie să știe că mai sunt disponibile încă fonduri pe cele două submăsuri și se pot depune proiecte în continuare. Valoarea fondurilor nerambursabile poate ajunge până la 70.000 euro pe proiect, în primul caz, în timp ce pe submăsura 6.4 se poate ajunge până la 200.000 euro.

„Diversificarea activităților economice din mediul rural este foarte importantă pentru dezvoltarea satului românesc pe termen lung, iar turismul rural este o sursă primordială de venituri alternative. Frumusețile naturale, istoria, obiceiurile păstrate la sat sunt tot atâția factori de potențial ridicat. AFIR a finanțat prin toate programele pe care le-a derulat până acum acest sector economic, și, pot să afirm, că am contribuit la dezvoltarea și relansarea lui. Turismul este și va fi o componentă alternativă importantă a economiei rurale și o vom sprijini și în acest an începând cu finalul lunii octombrie”, a declarat pentru Puterea Dan Florin Scarlat, director general adjunct AFIR.

61 de proiecte în Deltă

Potrivit informațiilor furnizate Puterea, pentru submăsura 6.2 – Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zonerurale au fost contractate până în prezent 632 de proiecte, cu o valoare totală de 41,3 milioane euro. Dintre acestea, 61 de proiecte se află în zona ITI Delta Dunării, valoarea lor ridicându-se la 4,2 milioane euro.

În același timp, prin intermediul Grupurilor de Acțiune Locală (GAL-uri) au fost contractate 136 de proiecte cu o valoare de 6,7 milioane euro.

Solicitanţiii eligibili pentru sprijinul financiar sunt fermierii sau membrii unei gospodării agricole care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități neagricole pentru prima dată în spațiul rural (autorizați cu statut minim de PFA). Totodată, sunt eligibile micro-întreprinderile şi întreprinderile mici existente din spațiul rural, care își propun activități neagricole pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării pentru sprijin, precum și micro-întreprinderi şi întreprinderi mici noi, înființate în anul depunerii Cererii de finanțare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali consecutivi, care nu au desfășurat activități până în momentul depunerii acesteia (start-up).

Sprijinul public nerambursabil se acordă sub formă de sumă forfetară, în funcție de tipul investiției. Valoarea acestuia este de 50.000 de euro pe proiect, cu excepția activităților de producție, pentru care valoarea sprijinului este de 70.000 euro pentru un proiect. La acest moment este deschisă o sesiune pentru primirea cererilor de finanțare (programată pentru intervalul 29 octombrie 2021 –  31 ianuarie 2022), suma totală disponibilă pentru investiții fiind de 50 de milioane de euro.

16,8 milioane euro pentru GAL-uri

Interes ridicat este și pentru submăsura 6.4 – Sprijin pentru investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole, fiind semnate 570 de proiecte în valoare de 92,6 milioane euro. Dintre acestea, 41 de proiecte în sumă de aproape 8 milioane euro se află în zona ITI Delta Dunării., în timp ce 172 de proiecte cu o valoare de 16,8 milioane euro au fost accesate prin intermediul  Grupurilor de Acțiune Locală (GAL-uri).

Solicitanții eligibili pentru sprijin sunt micro-întreprinderile şi întreprinderile neagricole mici existente şi nou-înființate, adică start-up-urile din spaţiul rural. Altă categorie de beneficiari eligibili sunt fermierii sau membrii unor gospodării agricole autorizați cu statut minim pe PFA, care îşi diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități neagricole în zona rurală, în cadrul întreprinderii deja existente, încadrabile în micro-întreprinderi şi întreprinderi mici. Excepție fac persoanelor fizice neautorizate.

Sprijinul public nerambursabil poate reprezenta 90% sau 70% din totalul cheltuielilor eligibile. Valoarea cheltuielilor eligibile nerambursabile va fi de maxim 200.000 de euro, cu respectarea condițiilor ajutorului de minimis. Plafonul minim acceptat pentru un proiect finanțat prin această submăsură este de 10.000 de euro, sumă reprezentând valoarea totală eligibilă a proiectului. Chiar și acum se pot depune proiecte de finanțare, sesiunea fiind deschisă în perioada 2 noiembrie 2021 –  1 februarie 2022, sumele puse la dispoziție fiind de 100 de milioane de euro.